Počelo ponovljeno suđenje za Kaluđerski laz

by | sep 30, 2009 | Novosti | 0 comments

Čitanjem optužnice i izjašnjavanjem okrivljenih u Višem sudu u Bijelom Polju danas je pošelo ponovljeno suđenje za ratni zločin nad civilnim albanskim stanovništvom sa Kosova počinjen u Kaluđerskom Lazu u proljeće 1999. godine.

Sudski postupak protiv sedam pripadnika rezervnog sastava Vojske Jugoslavije i njihovog komandanta Predraga Strugara koji je počeo u martu ove godine, morao je da se prekine i ponovi nakon što je došlo do izmjena u sastavu specijalnog sudskog vijeća, odnosno izuzeća i zamjene dosadašnjeg člana sudije Atifa Adrovića.

Adrović je nedavno suspendovan u bjelopoljskom Višem sudu zbog sumnji da je prekršio zakon u jednom drugom sudskom postupku, a njegovo mjesto u Specijalnom vijeću za ratne zločine i organizovani kriminal povjereno je sudiji Vukomiru Boškoviću. Vijeće je takođe pojačano još jednim takozvanim dopunskim porotnikom, javio je Radio Slobodna Evropa.

Predsjedavajući Specijalnog vijeća, sudija Drago Konatar predložio je da se u cilju efikasnosti i održavanja kontinuiteta prvo saslušaju dva nova svjedoka, a da se potom samo pročitaju izjave ranijih svjedoka optužbe kojih je do sada bilo gotovo 30.

0 Comments

Submit a Comment