Galup: Podrška EU najjača na Kosovu, najslabija u Hrvatskoj

Objavljeno: 30.09.2009, 17:34h

Većina građana Zapadnog Balkana i dalje podržava članstvo u EU, iako je ta podrška gotovo svuda u blagom padu, pokazalo je istraživanje "Percepcija EU na Zapadnom Balkanu" koje je sproveo Galup Balkan Monitor. Prema anketi čiji su rezultati objavljeni na sajtu www.balkan-monitor.eu podrška članstvu u EU najviša je među građanima Kosova, koje jedino u regionu nije potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU (89 odsto), a najniža u Hrvatskoj, koja je najbliža ulasku u EU (29 odsto). U Srbiji članstvo u EU podržava 58 odsto ispitanika, u Albaniji 83 odsto, u Makedoniji 66 odsto, u BiH 57 odsto, a u Makedoniji 48 odsto, pokazlo je istraživanje. Anketa sprovedena u junu 2009. godine pokazala je takođe da je u poređenju sa 2006, podrška članstvu u EU porasla samo na Kosovu, za dva odsto. Najveći pad zabeležen je u BiH, gde članstvo u EU podržava 18 odsto građana manje nego 2006, a najmanji u Albaniji, gde je podrška članstvu u EU opala za jedan odsto. Sa vrednostima EU "veoma snažno" se identifikuju najviše etnički Albanci – na Kosovu (72 odsto), u Albaniji (50 odsto) i u Makedoniji (49 odsto), a najmanje Srbi u BiH (deset odsto) i na Kosovu (15 odsto). Da "veoma snažno" podržava vrednosti EU odgovorilo je 23 odsto ispitanika u Srbiji, 24 odsto u Hrvatskoj, 21 odsto u BiH i 29 odsto u Crnoj Gori. Istraživanje Galup Balkan Monitora pokazalo je takođe da se EU doživljava kao prijateljska najviše među albanskim stanovništvom u Makedoniji (80 odsto), na Kosovu (79 odsto) i u Albaniji (70 odsto), a najmanje u Republici Srpskoj (16 odsto) i među kosovskim Srbima (23 odsto). EU kao prijateljsku vidi 31 odsto ispitanika u Srbiji, 33 odsto u Makedoniji, 39 odsto u Hrvatskoj i 44 odsto u Crnoj Gori. Kada je reč o očekivanom vremenu ulaska u EU, odgovori u proseku odražavaju napredak koji su zemlje postigle u procesu pridruživanja. Građani Hrvatske veruju da će postati članica EU 2013, dok građani Srbije, Crne Gore i Makedonije članstvo očekuju 2015. Građani Albanije i Kosova veruju da će postati građani EU 2018, dok su najveći pesimisti u BiH gde se članstvo ne očekuje pre 2020. godine, a čak 16 odsto ispitanika, što je najviše u regionu, veruje da BiH nikada neće ući u EU, pokazalo je istraživanje. Kada je reč o Srbiji, anketom je obuhvaćen i stav građana prema Haškom tribunalu, budući da od saradnje s tim sudom zavisi proces pridruživanja EU. Istraživanje je pokazalo da svega 19 odsto ispitanika smatra da Tribunal doprinosi pomirenju i jačanju mira u regionu, dok 70 odsto veruje da su procesi farsa, a presude unapred poznate. Uprkos tome, 60 odsto građana Srbije veruje da članstvo u EU donosi koristi, a njih 55 odsto da Evropska komisija Srbiju smatra dobrodošlom. U isto vreme, podrška EU najveća je među mladim (67 odsto) i obrazovanim (75 odsto) stanovništvom, pokazalo je novo Galupovo istraživanje "Percepcija EU na Zapadnom Balkanu". Beat/Blic Online

Većina građana Zapadnog Balkana i dalje podržava članstvo u EU, iako je ta podrška gotovo svuda u blagom padu, pokazalo je istraživanje "Percepcija EU na Zapadnom Balkanu" koje je sproveo Galup Balkan Monitor.

Prema anketi čiji su rezultati objavljeni na sajtu www.balkan-monitor.eu podrška članstvu u EU najviša je među građanima Kosova, koje jedino u regionu nije potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU (89 odsto), a najniža u Hrvatskoj, koja je najbliža ulasku u EU (29 odsto).

U Srbiji članstvo u EU podržava 58 odsto ispitanika, u Albaniji 83 odsto, u Makedoniji 66 odsto, u BiH 57 odsto, a u Makedoniji 48 odsto, pokazlo je istraživanje.

Anketa sprovedena u junu 2009. godine pokazala je takođe da je u poređenju sa 2006, podrška članstvu u EU porasla samo na Kosovu, za dva odsto. Najveći pad zabeležen je u BiH, gde članstvo u EU podržava 18 odsto građana manje nego 2006, a najmanji u Albaniji, gde je podrška članstvu u EU opala za jedan odsto.

Sa vrednostima EU "veoma snažno" se identifikuju najviše etnički Albanci – na Kosovu (72 odsto), u Albaniji (50 odsto) i u Makedoniji (49 odsto), a najmanje Srbi u BiH (deset odsto) i na Kosovu (15 odsto). Da "veoma snažno" podržava vrednosti EU odgovorilo je 23 odsto ispitanika u Srbiji, 24 odsto u Hrvatskoj, 21 odsto u BiH i 29 odsto u Crnoj Gori.

Istraživanje Galup Balkan Monitora pokazalo je takođe da se EU doživljava kao prijateljska najviše među albanskim stanovništvom u Makedoniji (80 odsto), na Kosovu (79 odsto) i u Albaniji (70 odsto), a najmanje u Republici Srpskoj (16 odsto) i među kosovskim Srbima (23 odsto).

EU kao prijateljsku vidi 31 odsto ispitanika u Srbiji, 33 odsto u Makedoniji, 39 odsto u Hrvatskoj i 44 odsto u Crnoj Gori.

Kada je reč o očekivanom vremenu ulaska u EU, odgovori u proseku odražavaju napredak koji su zemlje postigle u procesu pridruživanja.

Građani Hrvatske veruju da će postati članica EU 2013, dok građani Srbije, Crne Gore i Makedonije članstvo očekuju 2015.

Građani Albanije i Kosova veruju da će postati građani EU 2018, dok su najveći pesimisti u BiH gde se članstvo ne očekuje pre 2020. godine, a čak 16 odsto ispitanika, što je najviše u regionu, veruje da BiH nikada neće ući u EU, pokazalo je istraživanje.

Kada je reč o Srbiji, anketom je obuhvaćen i stav građana prema Haškom tribunalu, budući da od saradnje s tim sudom zavisi proces pridruživanja EU.

Istraživanje je pokazalo da svega 19 odsto ispitanika smatra da Tribunal doprinosi pomirenju i jačanju mira u regionu, dok 70 odsto veruje da su procesi farsa, a presude unapred poznate.

Uprkos tome, 60 odsto građana Srbije veruje da članstvo u EU donosi koristi, a njih 55 odsto da Evropska komisija Srbiju smatra dobrodošlom.

U isto vreme, podrška EU najveća je među mladim (67 odsto) i obrazovanim (75 odsto) stanovništvom, pokazalo je novo Galupovo istraživanje "Percepcija EU na Zapadnom Balkanu".

Beat/Blic Online

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register