Ban Ki Mun smijenio Galbrajta

Objavljeno: 30.09.2009, 21:29h

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun smijenio je danas drugog čovjeka misije Ujedinjenih nacija u Avganistanu, Amerikanca Pitera Galbrajta, saopštio je portparol svjetske organizacije. "Generalni sekretar odlučio je da opozove Pitera Galbrajta koji više neće obavljati funkciju zamjenika specijalnog izaslanika UN u Avganistanu", navodi se u saopštenju koje je potpisala portparol Mišel Montas, prenosi Beta. Galbrajt je napustio Avganistan posle spora sa specijalnim predstavnikom, Norvežaninom Kajom Ejdeom, oko načina na koji će se postupati sa žalbama o izbornoj krađi na parlamentarnim izborima održanim 20. avgusta. Prema riječima neimenovanog zvaničnika UN u Kabulu, Galbrajt je zastupao tvrđi stav prema Nezavisnoj izbornoj komisiji, koju su posmatrači optužili da je neobjektivna i da je stala na stranu predsjednika Hamida Karzaija. UN su 26. marta ove godine imenovale Galbrajta za zamjenika specijalnog izaslanika u Avganistanu. Galbrajt (58), bivsi ambasador SAD u Hrvatskoj, bio je u Avganistanu zadužen za humanitarna i razvojna pitanja. Svjetska organizacija je u to vreme demantovala pisanje medija da SAD pokusavaju da Eidea stave u drugi plan imenovanjem Amerikanca za njegovog zamjenika.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun smijenio je danas drugog čovjeka misije Ujedinjenih nacija u Avganistanu, Amerikanca Pitera Galbrajta, saopštio je portparol svjetske organizacije.

"Generalni sekretar odlučio je da opozove Pitera Galbrajta koji više neće obavljati funkciju zamjenika specijalnog izaslanika UN u Avganistanu", navodi se u saopštenju koje je potpisala portparol Mišel Montas, prenosi Beta.

Galbrajt je napustio Avganistan posle spora sa specijalnim predstavnikom, Norvežaninom Kajom Ejdeom, oko načina na koji će se postupati sa žalbama o izbornoj krađi na parlamentarnim izborima održanim 20. avgusta.

Prema riječima neimenovanog zvaničnika UN u Kabulu, Galbrajt je zastupao tvrđi stav prema Nezavisnoj izbornoj komisiji, koju su posmatrači optužili da je neobjektivna i da je stala na stranu predsjednika Hamida Karzaija.

UN su 26. marta ove godine imenovale Galbrajta za zamjenika specijalnog izaslanika u Avganistanu.

Galbrajt (58), bivsi ambasador SAD u Hrvatskoj, bio je u Avganistanu zadužen za humanitarna i razvojna pitanja.

Svjetska organizacija je u to vreme demantovala pisanje medija da SAD pokusavaju da Eidea stave u drugi plan imenovanjem Amerikanca za njegovog zamjenika.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register