US Njemačke privremeno zaustavio ratifikaciju lisabonskog ugovora

Objavljeno: 30.06.2009, 12:49h

Savezni ustavni sud u Karlsrueu danas je donio presudu prema kojoj je Lisabonski ugovor u skladu sa niemačkim ustavom, ali je ratifikacija dokumenta zaustavljena dok se ne donesu prateći zakoni koji će ojačati ulogu niemačkog saveznog parlamenta u procesu donošenja evropskih odluka, prenosi Beta. Tužbu je u februaru podnijelo pedesetak političra različitih stranaka koji žele da spriječe dalje povećanje moći i ovlašćenja Evropske unije koje je, kako oni smatraju, predviđeno Lisabonskim ugovorom. Njemačka vlada, Bundestag i predsjednik države već su odobrili Lisabonski ugovor. Njemačka je jedna od četiri članice EU u kojima još nije okončana procedura prihvatanja Lisabonskog ugovora kao novog najvišeg dokumenta ove integracije. Irci su sporazum odbacili na referendumu prošle godine, a u Češkoj i Poljskoj sa konačnim odobrenjem ugovora koji su ratifikovali parlamenti odugovlače predsednici Vaclav Klaus i Leh Kačinjski.

Savezni ustavni sud u Karlsrueu danas je donio presudu prema kojoj je Lisabonski ugovor u skladu sa niemačkim ustavom, ali je ratifikacija dokumenta zaustavljena dok se ne donesu prateći zakoni koji će ojačati ulogu niemačkog saveznog parlamenta u procesu donošenja evropskih odluka, prenosi Beta.

Tužbu je u februaru podnijelo pedesetak političra različitih stranaka koji žele da spriječe dalje povećanje moći i ovlašćenja Evropske unije koje je, kako oni smatraju, predviđeno Lisabonskim ugovorom.

Njemačka vlada, Bundestag i predsjednik države već su odobrili Lisabonski ugovor.

Njemačka je jedna od četiri članice EU u kojima još nije okončana procedura prihvatanja Lisabonskog ugovora kao novog najvišeg dokumenta ove integracije.

Irci su sporazum odbacili na referendumu prošle godine, a u Češkoj i Poljskoj sa konačnim odobrenjem ugovora koji su ratifikovali parlamenti odugovlače predsednici Vaclav Klaus i Leh Kačinjski.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register