UNICEF odbija odgovornost za vakcine u BiH

Objavljeno: 31.03.2009, 13:30h

UNICEF je saopštio da "odlučno odbija navode Jagode Savić, objavljene u medijima, kojima se implicira da uvezene vakcine ugrožavaju živote djece u Bosni i Hercegovini". "UNICEF uvijek nabavlja vakcine od proizvođača koji imaju certifikat Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), što znači da su prošli kroz rigorozne kontrole kvaliteta proizvodnje i bezbijednosnih standarda", saopšzeno je iz UNICEF-a BiH. Iz UNICEF-a ističu da je, kao što su UNICEF i SZO u više navrata naglasili, Globalni savjetodavni komitet o bezbijednosti vakcina (GACVS) potvrdio da nema dokaza toksičnosti za dojenčad, djecu ili odrasle koji su izloženi tiomersalu iz vakcina. "Svi navodi i netačne informacije, kojima se narušava proces imunizacije u zemlji mogu ugroziti zdravlje hiljada djece, ako ne i više", rekla je vršiteljica dužnosti predstavnice UNICEF-a u BiH Anne-Claire Dufay.

UNICEF je saopštio da "odlučno odbija navode Jagode Savić, objavljene u medijima, kojima se implicira da uvezene vakcine ugrožavaju živote djece u Bosni i Hercegovini".

"UNICEF uvijek nabavlja vakcine od proizvođača koji imaju certifikat Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), što znači da su prošli kroz rigorozne kontrole kvaliteta proizvodnje i bezbijednosnih standarda", saopšzeno je iz UNICEF-a BiH.

Iz UNICEF-a ističu da je, kao što su UNICEF i SZO u više navrata naglasili, Globalni savjetodavni komitet o bezbijednosti vakcina (GACVS) potvrdio da nema dokaza toksičnosti za dojenčad, djecu ili odrasle koji su izloženi tiomersalu iz vakcina.

"Svi navodi i netačne informacije, kojima se narušava proces imunizacije u zemlji mogu ugroziti zdravlje hiljada djece, ako ne i više", rekla je vršiteljica dužnosti predstavnice UNICEF-a u BiH Anne-Claire Dufay.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply