Podjela Srbije na sedam evroregiona

Objavljeno: 28.02.2009, 12:07h

Srbija će biti podjeljena na sedam evroregiona, ako krajem marta u Skupštini bude usvojen zakon o regionalnom razvoju, pišu beogradske Večernje novosti. List navodi da će svaki od tih regiona imati svoj centar, ali da se Predlogom zakona ne precizira koji će to gradovi biti. Prema zamisli Ministarstva ekonomije, koje je predlagač zakona, Srbija bi bila podijeljena na regione – Vojvodina, Beograd, zapadni, istočni, centralni, južni i Kosovo i Metohija. Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Dejan Jovanović izjavio je da je riječ o isključivo ekonomskoj decentralizaciji, koja bi trebalo da doprinese ravnomjernijem razvoju svih djelova Srbije. Jovanović je istakao da zakon ne reguliše administrativne nadležnosti i da, samim tim, neće biti u koliziji ni sa Ustavom, ni sa Statutom Vojvodine.

Srbija će biti podjeljena na sedam evroregiona, ako krajem marta u Skupštini bude usvojen zakon o regionalnom razvoju, pišu beogradske Večernje novosti.

List navodi da će svaki od tih regiona imati svoj centar, ali da se Predlogom zakona ne precizira koji će to gradovi biti.

Prema zamisli Ministarstva ekonomije, koje je predlagač zakona, Srbija bi bila podijeljena na regione – Vojvodina, Beograd, zapadni, istočni, centralni, južni i Kosovo i Metohija.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Dejan Jovanović izjavio je da je riječ o isključivo ekonomskoj decentralizaciji, koja bi trebalo da doprinese ravnomjernijem razvoju svih djelova Srbije.

Jovanović je istakao da zakon ne reguliše administrativne nadležnosti i da, samim tim, neće biti u koliziji ni sa Ustavom, ni sa Statutom Vojvodine.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply