Grčka od sjutra predsjedava OEBS-om

Objavljeno: 31.12.2008, 12:20h

Grčka sjutra preuzima predsjedavanje Organizacijom za evropsku bezbijednost i saradnju (OEBS) i njen prioritet tokom rukovođenja tom organizacijom, biće praćenje situacije u Kavkazu nastale nakon sukoba Rusija-Gruzija. OEBS je ranije odlučio da od 1. januara 2009. godine povuče svoju misiju iz Gruzije, pošto se Rusija nije složila sa produžavanjem mandata misije u sledećoj godini. Grčka ministarka inostranih poslova Dora Bakojani najavila je prošlog mjeseca seriju posjeta regionu Kavkaza, kada Grčka bude preuzela predsjedavanje OEBS-om. "Grčka će odlučno raditi na povratku misije OEBS-a u Gruziju, u formi koja je za sve prihvatljiva", kazala je Bakojnijeva i dodala da kriza u Kavkazu može da bude "prilika da se stvori novi sistem bezbijednosti u Evropi, koji uzima u obzir širenje Evropske unije, kao i položaj NATO-a i stratešku ulogu Rusije".

Grčka sjutra preuzima predsjedavanje Organizacijom za evropsku bezbijednost i saradnju (OEBS) i njen prioritet tokom rukovođenja tom organizacijom, biće praćenje situacije u Kavkazu nastale nakon sukoba Rusija-Gruzija.

OEBS je ranije odlučio da od 1. januara 2009. godine povuče svoju misiju iz Gruzije, pošto se Rusija nije složila sa produžavanjem mandata misije u sledećoj godini.

Grčka ministarka inostranih poslova Dora Bakojani najavila je prošlog mjeseca seriju posjeta regionu Kavkaza, kada Grčka bude preuzela predsjedavanje OEBS-om.

"Grčka će odlučno raditi na povratku misije OEBS-a u Gruziju, u formi koja je za sve prihvatljiva", kazala je Bakojnijeva i dodala da kriza u Kavkazu može da bude "prilika da se stvori novi sistem bezbijednosti u Evropi, koji uzima u obzir širenje Evropske unije, kao i položaj NATO-a i stratešku ulogu Rusije".

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register