‘Gardian’: Praznici najpogodniji za ratovanje

by | dec 31, 2008 | Novosti | 0 comments

Petodnevno izraelsko bombardovanje ciljeva u Pojasu Gaze jednako je teško, ako ne i teže, od najcrnjih epizoda u dugoj istoriji izraelsko-palestinskog sukoba, piše britanski dnevnik Gardijan.

List ocjenjuje da se, uprkos tome, na planu međunarodne diplomatije ne vide nikakve promjene te da su izraelske diplomate dobro odradile svoj posao pridobijajući na svoju stranu američko mnjenje.

Odlazeći državni sekretar Kondoliza Rajs za obustavljanje prekida vatre optužuje Hamas, a takav stav zastupa i Njemačka dok se novoizabrani predsjednik Barak Obama nije oglasio. Velika Britanija poziva na trenutni prekid vatre, a Francuska izraelski odgovor opisuje kao nesrezmjeran.

 Gardijan ističe da je Izrael izabrao dobar trenutak za početak napada, koristeći paralizu američke spoljne politike koju donosi prenos vlasti.

"U suštini jedna stvar je jasna – Izrael ima još nekoliko dana da završi posao koji je započeo. Nevjerovatno je koliko je praznični period pogodan za vođenje rata", primjećuje Gardijan, prenosi BBC.

0 Comments

Submit a Comment