'; ?>

Nagrada Špilmanovom spasiocu

Objavljeno: 30.12.2008, 15:06h

Njemački kapetan Vilm Hozenfeld, koji je tokom Drugog svjetskog rata u Varšavi spasio jevrejskog pijanistu Vladislava Špilmana, prvi je nacistički oficir koji je dobio visoko izraelsko priznanje za spasavnje Jevreja tokom holokausta – Pravedni među narodima svijeta, prenose agencije pisanje poljskih medija. Kao oficir njemačke kontraobaveštajne službe, Hozenfeld je saslušavao poljske ustanike i sovjetske vojne zarobljenike, a slučajno je 1944. godine u jednoj kući u Varšavi naišao na skrivenog Špilmana, kome nosio hranu i odjeću. Špilman je to opisao u svojim memoarima, a priča je obišla svijet 2005. godine, kada ju je u filmu Pijanista, nagrađenom Oskarom, ispričao slavni režiser Roman Polanski. Po riječima poljskog istoričara Vitolda Kuleša, Hozenfeld nije spasio samo Špilmana, već je pomagao i Poljacima, a neke od zločina nad poljskom inteligencijom u pismima ženi još tokom rata nazvao je zločinom protiv čovječnosti. Hozenfeld je poslije rata zarobljen, sovjetske vlasti su ga osudile na smrt, a potom preinačile kaznu na 25 godina logora, gdje je umro 1952. kraj Staljingrada, uprkos grozničavim intervencijama pijaniste Špilmana kod visokih komunističkih funkcionera da vrati ratni dug svom spasiocu.

Njemački kapetan Vilm Hozenfeld, koji je tokom Drugog svjetskog rata u Varšavi spasio jevrejskog pijanistu Vladislava Špilmana, prvi je nacistički oficir koji je dobio visoko izraelsko priznanje za spasavnje Jevreja tokom holokausta – Pravedni među narodima svijeta, prenose agencije pisanje poljskih medija.

Kao oficir njemačke kontraobaveštajne službe, Hozenfeld je saslušavao poljske ustanike i sovjetske vojne zarobljenike, a slučajno je 1944. godine u jednoj kući u Varšavi naišao na skrivenog Špilmana, kome nosio hranu i odjeću. Špilman je to opisao u svojim memoarima, a priča je obišla svijet 2005. godine, kada ju je u filmu Pijanista, nagrađenom Oskarom, ispričao slavni režiser Roman Polanski.

Po riječima poljskog istoričara Vitolda Kuleša, Hozenfeld nije spasio samo Špilmana, već je pomagao i Poljacima, a neke od zločina nad poljskom inteligencijom u pismima ženi još tokom rata nazvao je zločinom protiv čovječnosti.

Hozenfeld je poslije rata zarobljen, sovjetske vlasti su ga osudile na smrt, a potom preinačile kaznu na 25 godina logora, gdje je umro 1952. kraj Staljingrada, uprkos grozničavim intervencijama pijaniste Špilmana kod visokih komunističkih funkcionera da vrati ratni dug svom spasiocu.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na pcnen@t-com.me
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register