'; ?>

Legionarska bolest na Kipru?

Objavljeno: 30.12.2008, 13:18h

Jedna beba na Kipru je umrla, a devetoro drugih je u teškom stanju, saopštili su predstavnici zdravstva, navodeći da sumnjaju na epidemiju legionarske bolesti. "Prvi testovi ukazuju na bakteriju legionela", izjavio je kiparski ministar zdravlja Hristos Pacalides, prenio je Rojters. Jedno od oboljele novorođenčadi je u kritičnom stanju i ljekari se bore za njegov život, dok je ostalih osam beba na terapiji zbog izloženosti istoj bakteriji. Svih desetoro odojčadi rođeno je u decembru na jednog privatnoj klinici. U međuvremenu klinika je zatvorila porodilište. Legionarsku bolest izaziva bakterija legionela pneumofila, koja se nalazi u vlažnoj sredini, ali je najviše ima u velikim rashladnim sistemima kakvi se ugrađuju u bolnice, hotele, poslovne centre. Bakterija uglavnom napada osobe sa slabim imunitetom, poput djece i starijih ljudi, a smrtni ishod može da bude između pet i 30 odsto, u zavisnosti od toga kada je započeta terapija.

Jedna beba na Kipru je umrla, a devetoro drugih je u teškom stanju, saopštili su predstavnici zdravstva, navodeći da sumnjaju na epidemiju legionarske bolesti.

"Prvi testovi ukazuju na bakteriju legionela", izjavio je kiparski ministar zdravlja Hristos Pacalides, prenio je Rojters. Jedno od oboljele novorođenčadi je u kritičnom stanju i ljekari se bore za njegov život, dok je ostalih osam beba na terapiji zbog izloženosti istoj bakteriji.

Svih desetoro odojčadi rođeno je u decembru na jednog privatnoj klinici. U međuvremenu klinika je zatvorila porodilište.

Legionarsku bolest izaziva bakterija legionela pneumofila, koja se nalazi u vlažnoj sredini, ali je najviše ima u velikim rashladnim sistemima kakvi se ugrađuju u bolnice, hotele, poslovne centre.

Bakterija uglavnom napada osobe sa slabim imunitetom, poput djece i starijih ljudi, a smrtni ishod može da bude između pet i 30 odsto, u zavisnosti od toga kada je započeta terapija.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na pcnen@t-com.me
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register