'; ?>

Cerić: Ohrabrujuća odluka Vlade CG

Objavljeno: 30.12.2008, 13:09h

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić uputio je danas pismo predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću povodom odluke Vlade Crne Gore da isplati obeštećenje porodicama deportovanih i ubijenih bh. izbjeglica iz Crne Gore 1992. godine. U pismu reisu-l-ulema poručuje da ovu odluku crnogorske vlade podržava, iako je duboko svjestan činjenice da život nema cijenu te da nikakav novac ne može nadoknaditi izgubljene ljudske živote. Cerić ocjenjuje ovo ohrabrujućom odlukom, kojom zvanična Crna Gora priznaje krivicu i istorijsku nepravdu prema građanima BiH te prihvata svoju odgovornost za stradanje nevinih ljudi. "To je važan korak Crne Gore u suočavanju s prošlošću i potvrda da Crna Gora istinski teži ka ujedinjenoj Evropi i civilizacijskim dostignućima, ali i da se vraća svojoj tradiciji, svom čojstvu, koje počiva na postulatu da je jedna od najvećih ljudskih vrijednosti pravo svakog čovjeka na život, slobodu, vjeru, imetak i čast", navodi reis Cerić u pismu. On izražava nadu da će Crna Gora do kraja sprovesti krivični postupak koji je već u toku i zasluženim zatvorskim kaznama sankcionisati policajce i njihove naredbodavce koji su sudjelovali u ratnom zločinu hapšenja i deportovanju bošnjačkih izbjeglica iz Crne Gore 1992. godine. Takođe, Cerić se nada da će Crna Gora izgraditi spomen-obilježje žrtvama ovog zločina u Herceg Novom, gdje se nalazio sabirni centar za uhapšene bošnjačke izbjeglice iz BiH. Cerić zahvaljuje i svim hrabrim ljudima Crne Gore koji su učinili sve da ovaj zločin bude otkriven, da ne bude zaboravljen i da nevine bošnjačke žrtve ne postanu samo statistički podatak, već da dobiju svoj lik, svoje ime i prezime. "Uvjeren sam da ćete ovo moje pismo razumjeti kao podršku vašim naporima za humaniji odnos prema bosanskim žrtvama i kao podršku naporima za podizanje porušenih mostova između Crne Gore i BiH", poručuje reisu-l-ulema Mustafa Cerić. Fena

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić uputio je danas pismo predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću povodom odluke Vlade Crne Gore da isplati obeštećenje porodicama deportovanih i ubijenih bh. izbjeglica iz Crne Gore 1992. godine.

U pismu reisu-l-ulema poručuje da ovu odluku crnogorske vlade podržava, iako je duboko svjestan činjenice da život nema cijenu te da nikakav novac ne može nadoknaditi izgubljene ljudske živote.

Cerić ocjenjuje ovo ohrabrujućom odlukom, kojom zvanična Crna Gora priznaje krivicu i istorijsku nepravdu prema građanima BiH te prihvata svoju odgovornost za stradanje nevinih ljudi.

"To je važan korak Crne Gore u suočavanju s prošlošću i potvrda da Crna Gora istinski teži ka ujedinjenoj Evropi i civilizacijskim dostignućima, ali i da se vraća svojoj tradiciji, svom čojstvu, koje počiva na postulatu da je jedna od najvećih ljudskih vrijednosti pravo svakog čovjeka na život, slobodu, vjeru, imetak i čast", navodi reis Cerić u pismu.

On izražava nadu da će Crna Gora do kraja sprovesti krivični postupak koji je već u toku i zasluženim zatvorskim kaznama sankcionisati policajce i njihove naredbodavce koji su sudjelovali u ratnom zločinu hapšenja i deportovanju bošnjačkih izbjeglica iz Crne Gore 1992. godine.

Takođe, Cerić se nada da će Crna Gora izgraditi spomen-obilježje žrtvama ovog zločina u Herceg Novom, gdje se nalazio sabirni centar za uhapšene bošnjačke izbjeglice iz BiH.

Cerić zahvaljuje i svim hrabrim ljudima Crne Gore koji su učinili sve da ovaj zločin bude otkriven, da ne bude zaboravljen i da nevine bošnjačke žrtve ne postanu samo statistički podatak, već da dobiju svoj lik, svoje ime i prezime.

"Uvjeren sam da ćete ovo moje pismo razumjeti kao podršku vašim naporima za humaniji odnos prema bosanskim žrtvama i kao podršku naporima za podizanje porušenih mostova između Crne Gore i BiH", poručuje reisu-l-ulema Mustafa Cerić.

Fena

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na pcnen@t-com.me
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register