'; ?>

Apel građanima da ne koriste pirotehnička sredstva

Objavljeno: 30.12.2008, 13:03h

Podgorički Dom zdravlja upozorio je danas građane, naročito roditelje, na opasnost od upotrebe pirotehničkih sredstava, tokom novogodišnjih praznika.

Pedijatri te zdravstvene ustanove apelovali su da se ta opasna sredstva – petarde, prskalice, vatrometi, ne kupuju i ne daju djeci da se sa njima igraju.

"U najgorem slučaju da njihova upotreba bude pod kontrolom i u prisustvu roditelja, kako bi bilo izbjegnuto moguće povrjeđivanje djece ili eventualno nanošenje materijalne štete", navodi se u saopštenju.

Pedijatri upozoravaju da pirotehnička sredstva nijesu bezazlene igračke, već da predstavljaju potencijalnu opasnost, i da može biti ugrožen sopstveni, kao i život ostalih ljudi, prenosi RTCG.

"Upotrebom tih sredstava, od kojih je većina neispravno i kod kojih ne postoje uputstva za pravilno rukovanje, najčešće se povrjeđuju djeca", upozoravaju pedijatri.

Najčešće povrede su, kako navode, opekotine, povrede šaka i prstiju, amputacija prstiju, rane na rukama i licu, bolne povrede očiju, oštećenja sluha, teže povrede usne duplje i nosa, povrede glave.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na pcnen@t-com.me
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register