Muftija Zukorlić pozvao muslimane da bojkotuju RTS

Objavljeno: 30.09.2008, 23:09h

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić pozvao je večeras muslimane da bojkotuju Javni servis RTS-a i da ne plaćaju pretplatu, s obrazloženjem da je ta televizija "antimuslimanska". Govoreći na svečanosti povodom Ramazanskog Bajrama, drugog najvećeg muslimanskog praznika, muftija je RTS zamjerio što je u jučerašnjim centralnim informativnim emisijama taj islamski praznik pogrešno nazvala Kurban Bajramom. Zukorlić je najavio žestoku kampanju za bojkot RTS-a, posebno joj zamjerajući to što je na drugom programu te televizije jutros prenošen bajram namaz iz beogradske Bajrakli džamije. Jutrošnjem bajram namazu u Bajrakli džamiji je prisustvovao reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić. Ovo nije prvi put da je Zukorlić pozvao na bojkot pretplate RTS-u. Prvi put je to učinio oktobra prošle godine optuživši tu televiziju da je bila saučesnik u pokušaju rušenja islamske zajednice. "Nećete vi (država i RTS) odlučivati o tome iz koje džamije će biti prenošen bajram namaz, jer tako kršite ono što ste sami napisali u Ustavu i zakonu", kazao je Zukorlić.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić pozvao je večeras muslimane da bojkotuju Javni servis RTS-a i da ne plaćaju pretplatu, s obrazloženjem da je ta televizija "antimuslimanska".

Govoreći na svečanosti povodom Ramazanskog Bajrama, drugog najvećeg muslimanskog praznika, muftija je RTS zamjerio što je u jučerašnjim centralnim informativnim emisijama taj islamski praznik pogrešno nazvala Kurban Bajramom.

Zukorlić je najavio žestoku kampanju za bojkot RTS-a, posebno joj zamjerajući to što je na drugom programu te televizije jutros prenošen bajram namaz iz beogradske Bajrakli džamije. Jutrošnjem bajram namazu u Bajrakli džamiji je prisustvovao reis ul ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić.

Ovo nije prvi put da je Zukorlić pozvao na bojkot pretplate RTS-u. Prvi put je to učinio oktobra prošle godine optuživši tu televiziju da je bila saučesnik u pokušaju rušenja islamske zajednice.

"Nećete vi (država i RTS) odlučivati o tome iz koje džamije će biti prenošen bajram namaz, jer tako kršite ono što ste sami napisali u Ustavu i zakonu", kazao je Zukorlić.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply