Crna Gora potpisala sporazum sa IAEA

Objavljeno: 30.09.2008, 20:33h

Crna Gora je danas u Beču, na marginama 52. generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), potpisala sporazum o saradnju sa tom organizacijom UN. Pomoćnik ministra za turizam i zaštitu životne sredine Crne Gore Siniša Stanković, koji predvodi crnogorsku delegaciju tom zasijedanju, potpisao sa čelnicima IAEA Okvirni program za Crnu Goru. "Crna Gora je 2006. postala članica IAEA i sada se prešlo na realizaciju konkretnih aktivnosti. Urađen je okvirni program za Crnu Goru, kojim se definiše saradnja njenih institucija nadležnih za oblast nuklearne bezbednosti i potrebe nuklearne energije u ljudima korisne svrhe i sektora za tehničku saradnju IAEA", izjavio je on Tanjugu. Stanković je istakao da je tim sporazumom definisan prostor za saradnju u oblasti zdravstva, zaštite životne sredine, adekvatnog korišćenja nuklearnih supstanci, uključivanja Crne Gore u regionalne projekte. "Očekujemo da ćemo u narednom periodu, kroz saradnju sa IAEA, pored tri konkretno definisana projekta koji se odnose na monitoring kvaliteta hrane, raditi na jačanju institucionalnih kapaciteta regulatornih mehanizama i dalje proširivati saradnju, kazao je Stanković. Dogovoreno je da dokument o saradnji ostaje otvoren i da će on biti proširivan na dodatne oblasti do 2013. godine.

Crna Gora je danas u Beču, na marginama 52. generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), potpisala sporazum o saradnju sa tom organizacijom UN.

Pomoćnik ministra za turizam i zaštitu životne sredine Crne Gore Siniša Stanković, koji predvodi crnogorsku delegaciju tom zasijedanju, potpisao sa čelnicima IAEA Okvirni program za Crnu Goru.

"Crna Gora je 2006. postala članica IAEA i sada se prešlo na realizaciju konkretnih aktivnosti. Urađen je okvirni program za Crnu Goru, kojim se definiše saradnja njenih institucija nadležnih za oblast nuklearne bezbednosti i potrebe nuklearne energije u ljudima korisne svrhe i sektora za tehničku saradnju IAEA", izjavio je on Tanjugu.

Stanković je istakao da je tim sporazumom definisan prostor za saradnju u oblasti zdravstva, zaštite životne sredine, adekvatnog korišćenja nuklearnih supstanci, uključivanja Crne Gore u regionalne projekte.

"Očekujemo da ćemo u narednom periodu, kroz saradnju sa IAEA, pored tri konkretno definisana projekta koji se odnose na monitoring kvaliteta hrane, raditi na jačanju institucionalnih kapaciteta regulatornih mehanizama i dalje proširivati saradnju, kazao je Stanković.

Dogovoreno je da dokument o saradnji ostaje otvoren i da će on biti proširivan na dodatne oblasti do 2013. godine.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply