Magnolija i Mongolija

Objavljeno: 28.08.2008, 12:05h

Treba nam samo da se pošteno i na miru poseremo, bez straha da će nam govna plivati oko kuće. Isto onako kako se decenijama, pošteno, gradski oci seru na nas.

Treba nam samo da se pošteno i na miru poseremo, bez straha da će nam govna plivati oko kuće. Isto onako kako se decenijama, pošteno, gradski oci seru na nas.

Piše: Zipp

 

 

Svake godine sve je toplije.  Iako rodjeni Podgoričanin, što bi valjda trebalo da mi bude prednost u podnošenju vrućine, iz ljeta u ljeto one mi postaju nesnosne, nepodnošljive. Ogromnih topola koje nijesu davale tračku sunca da prodje uz Ribnicu, odavno nema, sasušile su se ili su posječene. Ni Ribnice više odavno nema, presuši polovinom jula. Suvo korito puno smeća ubija psihu, doprinosi osjećaju još veće vrućine, smrada, kataklizme. Nekad smo se cijelo ljeto kupali u njoj, preplivavali je, preronjavali.  Kupali smo se od jutra do mraka, dok ne pomodrimo kao "futa" od zime, kako smo govorili, iako ni dan danas ne znam što je "futa". Unazad dvadesetak godina Ribnica nikad nije presušivala.

 

Proći trgom ili hercegovačkom ljeti je kao proći kroz ogromnu rernu. U onu predmugijevu hercegovačku, sa ovalnim asfaltom i dubokim kanalima pored,  bilo je milina proći. Puna drveća pružala je onaj prirodan hlad i osvježenje kakav nijedan klima uredjaj ne može priuštiti. Od kada je pretvorena u uvozni mermer-beton sa ponekim usamljenim, jadnim, rahitičnim drvetom, postala je kao sve danas. Neprepoznatljiva, ružna, vrela do besvjesti. Cijena joj je pala za 30,50 čak 70%. "Sale" na "sale". Na red je došla i Njegoševa. Posječeni su ogromni i stari platani koji su joj davali šmek i rajsku hladovinu. Umjesto njih Mugi je kupio magnolije. Uvezao ih je čak iz Italije. Kod nas valjda drveća nema, sve izgorjelo. Ili smo prebogati, pa nam može bit! Posječi i uništi bolje i prepoznatljivo a kupi i izgradi novo i bezlično, to je trend kod nas u svemu. Pogotovo u "uredjenju" prostora.

 

Prošlog vikenda je oko hiljadu ljudi , umalo napisah gradjana, što djece što odraslih, zatražilo pomoć od ljekara zbog stomačnih tegoba. Mnogo veći broj se liječio sam, od istih simptoma. Sve veći broj nas, praktično primjenjuje onu maksimu "sam sebi svoj doktor". Poći kod naših doktora u ovakvom sistemu organizacije zdrastva znači duplo se razboljeti. Bila neka epedimija, izgleda? Samo izgleda. Rezultati se čekaju 7 dana! Sedam dana naši laboranti, foliranti i slični stručnjaci ne znaju uzrok epidemije. Pomislih, ovako paranoičan, što bi bilo, ne daj Bože, da  zavlada neka veća epidemija sa nesagledivim poslijedicama? Vjerovatno sam opsjednut zapadnim filmovima, kako oni "u roku odmah" otkrivaju sve, obavijeste i upozore javnost, preduzmu mjere…  Od epidemije, ničim izazvane(zvuči poznato!), bilo je i koristi. Za proizvodjače flaširanih voda. A i mi smo malo pogledali u blisku budućnost kada ćemo isključivo piti flaširanu vodu. Mogli smo, ako hoćemo, shvatiti i da Mongolija, ovakva kakva je, ne može u EU. Mongolija je azijska zemlja. Mada sam  siguran da i njihovi stručnjaci brže otkriivaju uzroke epidemija.

Nešto mislim, razmišljam, ovako neznaven, da Mugi one magnolije nije uvezao iz Italije tj.posjekao platane, možda je mogao taj, ne mali novac(čuo sam da se radi o svoti od preko milion eura) uložiti za kanalizaciju na Draču-maloj Kolumbiji. Ne tražimo da nam napravi jedan od 5 najavljenih bazena. Ni školu, nikad je nijesmo imali, a i što će nam? Zabavište! Ni ono nam ne treba. Djeca se kod nas zabavljaju drogom od malih nogu, takvo smo naselje. Ma ne treba nam ni dom zdravlja, ni igrališta, ni atmosferska kanalizacija, ni bolji pritisak vode, ni normalan električni napon. Treba nam samo da se pošteno i na miru poseremo, bez straha da će nam govna plivati oko kuće. Isto onako kako se decenijama, pošteno, gradski oci seru na nas.  Zapjevali bi od sreće, kao Bora Djordjević nekad "pod poklopcem ispod šahta plovi moja braon jahta". Naše naselje je poznato po tome što osim gore navedenog, nema  invalida, ni djece. Niti će ih imati.  Planeri, koji su izgradili jedinu saobraćajnicu kroz naše naselje u poslednjih milion godina, ne zbog nas, već zbog potreba naselja "Konik" i "Stari aerodrom" a to je most preko "Drača" taj dio saobraćajnice jedino su ostavili bez rampi za invalide i bebe u kolicima. Mi smo kao neka crna rupa u centru grada. Bolje reći jedna velika septička jama. Drača i stare varoši se sjete samo za 19-ti decembar. Tada Žuti Serhatlić zapjeva "stara varoš da te Bog ubije", pokupe se svi Mugiji i domugijevci, sa Banjevićem (Mihajlom) u glavno-sporednoj ulozi. Poteču im suze krokodilske. Staropodgoričani im posluže kao propagandni fil za svečanost. Najedu ih, napiju, dobro nasmijani unajmljenim staropodgoričkim klovnovima, ponosnim što su tu, sa tako "velikim" ljudima. Poslije se ovii vrate u svoju septičku jamu, drugi nastavljaju sa njihovim urbicidom gradeći sve i svugdje,  njih zaobilazeći.

 

P.S.

Od bezbroj medija, sve nezavisnijih od nezavisnijih, ne nadje se nijedan da onu kameru, makar jednom, sa trga okrene prema Draču i Staroj varoši. Samo treba da je okrenu od pravca fontane prema jugu. Podese objektiv i snimaju, praveći reportaže tipa "vjerovali ili ne" ili "na samo 500 metara od trga". Momir Matović bi mogao napraviti dokumentarac bolji od svih dosadašnjih.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Milovan Vukov Jankovic says:

  Razmishljaj GLOBALNO,
  djeluj LOKALNO,
  kazu Danci.
  Kina nikad nije imala kanalizacuju, nego su prosipali djubre na njivu, pa ih ima 1,3 milijarde, mozda Mugi kopira Kineze, da se “obozimo i razmnozimo” sa organskom primjesom.

  Ekologija sa organskim plivajucim braun jahtama Zetom i Morachom do Skadarskog jezera, sa dodatkom deterdjenata iz vesh mashina sa svim primjesama moderne industrije i piralenom iz KAPa.

 2. Vojin Grubac says:

  Sjajan tekst.
  Jednog ljeta su u Niksicu odrezali grane svakog drveta u centru grada. Imao sam prvi put priliku da osjetim duh Hirosime i Nagasakija.

 3. wawy says:

  mislim da treba pokrenut peticiju i ponijet je mugoshi sa najponiznijom molbom, ako nije problem, da udovolji zahtjevu da se narod posteno posere. ali bukvalno.
  odje se kod nas mnoge stvari ne svataju dok ih cojek ne docara vrlo plasticno…

 4. Fundinski says:

  Gospodine Zipp,

  Fenomenalno.

  Dok god postoje ovakvi ljudi,znam da ne treba da se gadim ove pojate,koja je nekad bila moj grad.
  Grad sa dusom.