Počelo obilježavanje granice između Makedonije i Kosova

Objavljeno: 30.06.2008, 20:26h

Postavljanjem kamena na tromeđi Makedonije, Kosova i Albanije, u mjestu Šerupa na Šar planini, na oko 2100 metara nadmorske visine, danas je formalno počela demarkacija kosovsko-makedonske granice, prenijela je skopska agencija MIA. Cjelokupna dužina granice iznosi oko 150 kilometara, a biće obilježena glavnim i pomoćnim graničnim biljezima, ispisanim brojevima koji će imati oznake država. Početku demarkacije prisustvovali su zvaničnici iz Skoplja i Prištine i predstavnici međunarodne zajednice. Obilježavanje se obavlja na osnovu Dogovora o opisu i protezanju granice od 23. februara 2001. godine potpisanog između tadašnje SRJ i vlade u Skoplju i u saglasnosti sa planom Martija Ahtisarija. Od osamostaljenja Makedonije 1991. godine, vlasti u Skoplju su regulisale samo granicu na sjeveru prema Srbiji.

Postavljanjem kamena na tromeđi Makedonije, Kosova i Albanije, u mjestu Šerupa na Šar planini, na oko 2100 metara nadmorske visine, danas je formalno počela demarkacija kosovsko-makedonske granice, prenijela je skopska agencija MIA.

Cjelokupna dužina granice iznosi oko 150 kilometara, a biće obilježena glavnim i pomoćnim graničnim biljezima, ispisanim brojevima koji će imati oznake država.

Početku demarkacije prisustvovali su zvaničnici iz Skoplja i Prištine i predstavnici međunarodne zajednice.

Obilježavanje se obavlja na osnovu Dogovora o opisu i protezanju granice od 23. februara 2001. godine potpisanog između tadašnje SRJ i vlade u Skoplju i u saglasnosti sa planom Martija Ahtisarija.

Od osamostaljenja Makedonije 1991. godine, vlasti u Skoplju su regulisale samo granicu na sjeveru prema Srbiji.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register