Mađari zaštitili proizvodnju bosanskog sudžuka

Objavljeno: 30.06.2008, 09:24h

U BiH je samo manji broj domaćih proizvođača registrovao žig ili zaštitni znak svog proizvoda kao industrijsko vlasništvo, pišu banjalučke Nezavisne novine. Zbog sporosti, neznanja ili nezainteresovanosti domaćih proizvođača, mađarski proizvođači zaštitili su proizvodnju bosanskog sudžuka. "Za sada je u BiH zaštićeno ili je zatražena zaštita za 2.001 domaći proizvod, a među njima su livanjski i travnički sir, te vina žilavka i blatina, ali tako da različiti proizvođači imaju različite etikete", kazao je Faris Frašto iz Instituta za intelektualno vlasništvo BiH.

U BiH je samo manji broj domaćih proizvođača registrovao žig ili zaštitni znak svog proizvoda kao industrijsko vlasništvo, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Zbog sporosti, neznanja ili nezainteresovanosti domaćih proizvođača, mađarski proizvođači zaštitili su proizvodnju bosanskog sudžuka.

"Za sada je u BiH zaštićeno ili je zatražena zaštita za 2.001 domaći proizvod, a među njima su livanjski i travnički sir, te vina žilavka i blatina, ali tako da različiti proizvođači imaju različite etikete", kazao je Faris Frašto iz Instituta za intelektualno vlasništvo BiH.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register