Hrvati i Austrijanci gube povjerenje u EU

Objavljeno: 30.06.2008, 09:47h

Od hiljadu ispitanih građana Hrvatske samo 30 odsto smatra da je članstvo u EU "dobra stvar", dok ih je 39 odsto neutralno, pokazuje istraživanje koje je sproveo Eurobarometar. Izrazito niska podrška građana Hrvatske za ulazak te zemlje u EU dovodi se u vezu s natezanjem oko zaštićenog ekološko ribolovnog pojasa na Jadranu, pritiskom na brodogradnju, na dodatne kriterijume koje Zagrebu propisuje Brisel, ali i zbog najave da će pregovori s EU u najboljem slučaju biti završeni tek u jesen iduće godine. Eurobarometar je otkrio i da je povjerenje Austrijanaca u EU na najnižem nivou od pristupanja Uniji. Svega 28 odsto Austrijanaca EU vezuje za nešto pozitivno, a još prošle jeseni na Uniju je pozitivno gledalo 35 odsto Austrijanaca.

Od hiljadu ispitanih građana Hrvatske samo 30 odsto smatra da je članstvo u EU "dobra stvar", dok ih je 39 odsto neutralno, pokazuje istraživanje koje je sproveo Eurobarometar.

Izrazito niska podrška građana Hrvatske za ulazak te zemlje u EU dovodi se u vezu s natezanjem oko zaštićenog ekološko ribolovnog pojasa na Jadranu, pritiskom na brodogradnju, na dodatne kriterijume koje Zagrebu propisuje Brisel, ali i zbog najave da će pregovori s EU u najboljem slučaju biti završeni tek u jesen iduće godine.

Eurobarometar je otkrio i da je povjerenje Austrijanaca u EU na najnižem nivou od pristupanja Uniji. Svega 28 odsto Austrijanaca EU vezuje za nešto pozitivno, a još prošle jeseni na Uniju je pozitivno gledalo 35 odsto Austrijanaca.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register