IEA: Zapadni Balkan je u energetskoj krizi

Objavljeno: 29.06.2008, 11:44h

Međunarodna agencija za energiju (IEA) je u najnovijem izvještaju objavljenom u Parizu, gdje se nalazi sjedište ove međunarodne organizacije, navela da je tekuća energetska kriza na području zapadnog Balkana uslijedila nakon ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Agencija je u studiji pod naslovom "Energija na zapadnom Balkanu: put reformi i obnove" ukazala na potrebu brze obnove postojećih i izradnju novih elektroenergetskih postrojenja u regiji, prenosi SEEbiz. IEA u studiju ukazuje i na znatno veću energetsku potrošnju u zemljama zapadnog Balkana, u odnosu na standarade Evropske unije i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj. U studiji se navodi da bi zapadni Balkan mogao igrati "važnu ulogu" u realizaciji novih projekata za transport nafte i prirodnog gasa iz regije Kaspijskog mora i Bliskog istoka u Evropu, prenosi Reuters.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) je u najnovijem izvještaju objavljenom u Parizu, gdje se nalazi sjedište ove međunarodne organizacije, navela da je tekuća energetska kriza na području zapadnog Balkana uslijedila nakon ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Agencija je u studiji pod naslovom "Energija na zapadnom Balkanu: put reformi i obnove" ukazala na potrebu brze obnove postojećih i izradnju novih elektroenergetskih postrojenja u regiji, prenosi SEEbiz.

IEA u studiju ukazuje i na znatno veću energetsku potrošnju u zemljama zapadnog Balkana, u odnosu na standarade Evropske unije i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

U studiji se navodi da bi zapadni Balkan mogao igrati "važnu ulogu" u realizaciji novih projekata za transport nafte i prirodnog gasa iz regije Kaspijskog mora i Bliskog istoka u Evropu, prenosi Reuters.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register