Inflacija u prva četiri mjeseca 8,7 odsto

Objavljeno: 28.06.2008, 14:20h

Prosječna godišnja stopa rasta cijena na malo iznosila je u prva četiri mjeseca 8,7 odsto, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore, prenosi agencija Mina-business. Iz CBCG podsjećaju da su, u odnosu na kraj prethodne godine, cijene na malo porasle 3,1 odsto. Godišnji rast cijena na malo u aprilu iznosio je devet odsto. Cijene proizvođača industrijskih proizvoda u aprilu su zabilježile mjesečni rast od 0,5 odsto, usljed rasta u sektoru vađenja ruda i kamena od dva odsto i u prerađivačkoj industriji, 0,5 odsto. Cijene proizvođača električne energije, gasa i vode su ostale nepromijenjene u odnosu na prethodni mjesec. U posljednjih 12 mjeseci cijene proizvođača industrijskih proizvoda porasle su 11,5 odsto, najviše uslijed rasta u sektoru električne energije, gasa i vode od 27,7 odsto, zatim u oblasti vađenja ruda i kamena 7,5 odsto i u prerađivačkoj industriji 6,8 odsto.

Prosječna godišnja stopa rasta cijena na malo iznosila je u prva četiri mjeseca 8,7 odsto, saopšteno je iz Centralne banke Crne Gore, prenosi agencija Mina-business.

Iz CBCG podsjećaju da su, u odnosu na kraj prethodne godine, cijene na malo porasle 3,1 odsto. Godišnji rast cijena na malo u aprilu iznosio je devet odsto. Cijene proizvođača industrijskih proizvoda u aprilu su zabilježile mjesečni rast od 0,5 odsto, usljed rasta u sektoru vađenja ruda i kamena od dva odsto i u prerađivačkoj industriji, 0,5 odsto. Cijene proizvođača električne energije, gasa i vode su ostale nepromijenjene u odnosu na prethodni mjesec.

U posljednjih 12 mjeseci cijene proizvođača industrijskih proizvoda porasle su 11,5 odsto, najviše uslijed rasta u sektoru električne energije, gasa i vode od 27,7 odsto, zatim u oblasti vađenja ruda i kamena 7,5 odsto i u prerađivačkoj industriji 6,8 odsto.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register