Fejt nije govorio u ime EU

Objavljeno: 28.06.2008, 12:04h

Piter Fejt je o nezavisnost Kosova govorio u crnogorskim medijima u svojstvu šefa Međunarodne upravljačke grupe, a ne kao predstavnik EU. "Priznavanje države je stvar bilateralne politike svake vlade. Piter Fejt je dao intervju za crnogorsku državnu televiziju u svojstvu šefa Međunarodne upravljačke grupe", naveo je portparol kancelarije te grupe u Prištini Endi Mekgafi u izjavi dostavljenoj medijima. Mekgafi je naveo da Fejt "u tom svojstvu nastavlja da pozdravlja odluke o priznavanju Kosova kao nezavisne države" i dodao da "ne postoji veza između tog pitanja i njegovog odvojenog mandata na funkciji specijalnog predstavnika EU na Kosovu". Evropski diplomata Piter Fejt na Kosovu obavlja dvije funkcije – Savjet EU ga je imenovao za specijalnog predstavnika na Kosovu sa zadatkom da stvori stabilno, demokratsko i multietničko društvo, dok ga je Međunarodna upravljačka grupa postavila za svog šefa. Fejt je juče u intervjuu crnogorskoj državnoj televiziji izrazio očekivanje da će sve zemlje regiona, uključujući Crnu Goru, ubrzo priznati nezavisnost Kosova. On je rekao da priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije "možda ne bi bio prijateljski akt prema Beogradu", ali da bi doprinijelo stabilnosti u regionu. Evropski diplomata smatra da priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova od strane Podgorice ne bi imalo krupnije posledice. "U slučaju da Crna Gora prizna Kosovo, Srbija bi možda povukla svog ambasadora iz Podgorice "i to je sve", rekao je Fejt. Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo, predviđena planom Martija Ahtisarija, formirana je u Beču 28. februara, desetak dana pošto su privremene kosovske institucije jednostrano proglasile nezavisnost južne srpske pokrajine. Tu grupu čine članice Kontakt grupe, bez Rusije – SAD, Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija, i države koje su priznale državnost Kosova.

Piter Fejt je o nezavisnost Kosova govorio u crnogorskim medijima u svojstvu šefa Međunarodne upravljačke grupe, a ne kao predstavnik EU.

"Priznavanje države je stvar bilateralne politike svake vlade. Piter Fejt je dao intervju za crnogorsku državnu televiziju u svojstvu šefa Međunarodne upravljačke grupe", naveo je portparol kancelarije te grupe u Prištini Endi Mekgafi u izjavi dostavljenoj medijima.

Mekgafi je naveo da Fejt "u tom svojstvu nastavlja da pozdravlja odluke o priznavanju Kosova kao nezavisne države" i dodao da "ne postoji veza između tog pitanja i njegovog odvojenog mandata na funkciji specijalnog predstavnika EU na Kosovu".

Evropski diplomata Piter Fejt na Kosovu obavlja dvije funkcije – Savjet EU ga je imenovao za specijalnog predstavnika na Kosovu sa zadatkom da stvori stabilno, demokratsko i multietničko društvo, dok ga je Međunarodna upravljačka grupa postavila za svog šefa.

Fejt je juče u intervjuu crnogorskoj državnoj televiziji izrazio očekivanje da će sve zemlje regiona, uključujući Crnu Goru, ubrzo priznati nezavisnost Kosova.

On je rekao da priznanje nezavisnosti Kosova i Metohije "možda ne bi bio prijateljski akt prema Beogradu", ali da bi doprinijelo stabilnosti u regionu. Evropski diplomata smatra da priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova od strane Podgorice ne bi imalo krupnije posledice.

"U slučaju da Crna Gora prizna Kosovo, Srbija bi možda povukla svog ambasadora iz Podgorice "i to je sve", rekao je Fejt.

Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo, predviđena planom Martija Ahtisarija, formirana je u Beču 28. februara, desetak dana pošto su privremene kosovske institucije jednostrano proglasile nezavisnost južne srpske pokrajine.

Tu grupu čine članice Kontakt grupe, bez Rusije – SAD, Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija, i države koje su priznale državnost Kosova.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register