Epidemija meningitisa samo u Podgorici i Danilovgradu

by | jun 28, 2008 | Novosti | 0 comments

Institut za javno zdravlje Crne Gore ponovio je da je epidemija virusnog menigitisa u Crnoj Gori zabiljeležena u dvije opštine, Podgorici i Danilovgradu, i da su u drugim gradovima registrovani samo sporadični slučajevi.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša je poručio da razloga za "zabrinutost turista nema" i da virusni meningitis nije razlog da ne dođu u Crnu Goru.

"Virusni meningitis je relativno često oboljenje, blagog toka. Registruje se u cijelom svijetu, pa i kod nas, i javlja se sporadično i epidemijski", naveo je Mugoša.

Prema njegovim riječima, takve crijevne infekcije se teško sprječavaju, jer se prenose prljavim rukama, zbog čega preporučuje da se vodi računa o ličnoj higijeni.

Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje u Crnoj Gori je od početka godine do danas registrovano ukupno 120 slučajeva virusnog meningitisa, od čega najviše u Podgorici 68, Danilovgradu 17 i Nikšiću 11 oboljelih.

U ostalim crnogorskim gradovima taj virus je registrovan sporadično, pa je tako u Budvi tokom juna registrovan jedan slučaj, u Baru u junu nije zabilježen nijedan slučaj, dok je u Herceg Novom registrovano pet oboljelih.

0 Comments

Submit a Comment