Ako pobijedi Nikolić, Kosovu nezavisnost odmah

Objavljeno: 30.01.2008, 09:56h

Kosovo bi moglo da proglasi nezavisnost od Srbije već iduće nedjelje, u potezu koordinisanom sa SAD i vodećim zemljama Evropske unije, piše Fajnenšel tajms, napominjuči da će do toga doći ako u drugom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji pobijedi radikal Tomislav Nikolić. Jedan neimenovani ugledni zapadni diplomata je izjavio da u tom slučaju niko u Evropi neće smatrati da postoji bilo kakav razlog za odgađanje. U slučaju, međutim, da Boris Tadić zadrži vlast, diplomate procjenju da će EU zauzeti stav da ima smisla da se nezavisnost Kosova odgodi  nekoliko sedmica, i da se u tom periodu pokuša sklopiti sporazum o bližim odnosima između Srbije i Unije. Glavno pitanje, u tom slučaju, biće kako da se pristupi proglašenju nezavisnosti a da to nanese što manju štetu predsjedniku Srbije, naglasio je neimenovani sagovornik FT. Kada je riječ o priznanju nezavisnosti Kosova, kako to predviđa jedan evropski ministar, ono će se odigravati u tri talasa: desetak zemalja EU priznaće Kosovo na dan kada ono proglasi nezavisnost, deset nešto kasnije, a ostale će to uraditi poslije prilično dugog vremena. Prema tom scenariju, u prvoj grupi biće Francuska, Njemačka i Britanija, u drugoj Španija i vjerovatno Italija, a u trećoj – Grčka, Rumunija i Slovačka. Kipar će, najverovatnije, biti jedina članica EU koja će odbiti da prizna nezavisno Kosovo, piše FT.

Kosovo bi moglo da proglasi nezavisnost od Srbije već iduće nedjelje, u potezu koordinisanom sa SAD i vodećim zemljama Evropske unije, piše Fajnenšel tajms, napominjuči da će do toga doći ako u drugom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji pobijedi radikal Tomislav Nikolić.

Jedan neimenovani ugledni zapadni diplomata je izjavio da u tom slučaju niko u Evropi neće smatrati da postoji bilo kakav razlog za odgađanje.

U slučaju, međutim, da Boris Tadić zadrži vlast, diplomate procjenju da će EU zauzeti stav da ima smisla da se nezavisnost Kosova odgodi  nekoliko sedmica, i da se u tom periodu pokuša sklopiti sporazum o bližim odnosima između Srbije i Unije.

Glavno pitanje, u tom slučaju, biće kako da se pristupi proglašenju nezavisnosti a da to nanese što manju štetu predsjedniku Srbije, naglasio je neimenovani sagovornik FT.

Kada je riječ o priznanju nezavisnosti Kosova, kako to predviđa jedan evropski ministar, ono će se odigravati u tri talasa: desetak zemalja EU priznaće Kosovo na dan kada ono proglasi nezavisnost, deset nešto kasnije, a ostale će to uraditi poslije prilično dugog vremena.

Prema tom scenariju, u prvoj grupi biće Francuska, Njemačka i Britanija, u drugoj Španija i vjerovatno Italija, a u trećoj – Grčka, Rumunija i Slovačka. Kipar će, najverovatnije, biti jedina članica EU koja će odbiti da prizna nezavisno Kosovo, piše FT.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register