MMF: Najslabiji ekonomski rast u svijetu u poslednjih pet godina

by | jan 29, 2008 | Novosti | 0 comments

Međunarodni monetarni fond je smanjio danas procjenu globalnog ekonomskog rasta za ovu godinu, u odnosu na ranija već umanjena predviđanja, ocijenivši da će se kreditna i finansijska kriza u SAD odraziti na usporavanje aktivnosti u drugim djelovima svijeta i na pad vrijednosti finansijske imovine, ali da će veće osjeke aktivnosti biti pošteđene Kina i druge zemlje u ekonomskom usponu.

"Niko neće biti izuzet od izvjesnog usporavanja," poručio je glavni ekonomista MMF Sajmon Džonson na brifingu u Vašingtonu, prenijele su agencije.

Prema najnovijoj procjeni Fonda, svjetska ekonomija će ove godine ostvariti stopu rasta od prosječno 4,1 odsto, najslabiju od 2003. prema 4,9 odsto u 2007.

U oktobru lane, MMF je prognozirao rast za ovu godinu na nivou od 4,4 odsto. Prema poslednjem izvještaju MMF, stopa rasta SAD umanjena je sada na svega 1,5 odsto, sa ranije očekivanih 1,9 odsto, a za zonu eura je skresana pola procenta, na 1,6 odsto.

Niža procijenjena stopa rasta svetske ekonomije za ovu godinu, a naročito dva glavna regiona – SAD i Evrope, za mnoge ekonomiste je nagovještaj recesije, koja prema tumačenjima mnogih analitičara, nastupa već kad se globalna stopa rasta približi nivou od svega tri odsto.

0 Comments

Submit a Comment