U Njemačkoj bez odluke o švercu cigareta

Objavljeno: 29.06.2007, 14:59h

Zemaljski sud u Augsburgu još nije donio odluku o tome da li će prihvatiti optužnicu koju je državni tužilac još pretprošle godine podigao protiv šest osoba zbog umiješanosti u šverc cigareta preko Crne Gore.

Kako je dopisnici Bete saopšteno u tužilastvu u Augsburgu, po svoj prilici odluka u ovom "izuzetno složenom slučaju" neće biti donita ni do kraja godine.

Tu ništa neće promeijniti ni najave tužilaštva u Bariju da posle okončane preliminarne istrage pokrene sudski proces protiv većeg broja osoba iz Crne Gore, Srbije i Italije koje terete za "mafijaško udruživanje" radi šverca cigareta i pranja novca, a medju kojima je i bivši premijer i predsjednik Crne Gore Milo Djukanović.

U tužilaštvu u Augsburgu podsjećaju i da je situacija u njemačkom slučaju znatno drugačija. Tu se osumnjičeni terete za kršenje embarga protiv Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) i šverc cigareta, dok o mafijaškoj djelatnosti u optužnici nema riječi.

Pored toga u njemačkom pravosudju, za razliku od italijanskog, nema mogućnosti da se optuzenima sudi u odsustvu.

Kako je Beti rekao viši državni tužilac Ginter Cehman, koji je slučaj preuzeo od penzionisanog Hansa Jirgena Kolba, čak i ako bi sud prihvatio cijelu ili dio optužnice i proces bio otvoren, bilo bi moguće samo da se na njegovom početku ustanovi odsustvo optuženih i da se za njima raspiše medjunarodni nalog za hapšenje.

Time bi se dodatno produžila procedura koja ionako traje već dugi niz godina. Jer, Cehmanov prethodnik Kolb je devet godina prikupljao materijal za optužnicu koja je podignuta protiv trojice Švajcaraca, jednog Srbina, jednog Španca i jednog Njemca.

Svi oni se terete za šverc cigareta preko Crne Gore, pranje novca i udruživanje radi kriminalnih radnji. Time su, kako je navedeno u optužnici, Evropskoj uniji nanijeli štetu od najmanje 10,2 milijarde eura.

Poslije podizanja optužnice je tadašnji tužilac Kolb ocijenio za Betu da je afera koju u Njemačkoj nazivaju "Montegro-Connection", "do sada najveći slučaj prevare u Evropi".

O optuženome iz Srbije tada je samo rečeno da je "riječ o osobi koja je svakako bila uključena u mahinacije vlasti" i čije se ime pominje u izvještaju istražne komisije crnogorskog parlamenta o duvanskoj aferi od prije nekoliko godina.

Grupa protiv koje je podignuta optužnica tereti se da je švercovala cigarete, pretežno marki "vinston" i "marlboro", preko Crne Gore, u vrijeme sankcija izmedju 1992. i 1995. i potom od 1998. do 2001. godine.

Neoporezovane cigarete su, po navodima iz optužnice, uz lažne račune, švajcarski šefovi ovog "biznisa" najprije dostavljali u Crnu Goru, u luku Bar. Za policijsku zaštitu transporta u Crnoj Gori su optuženi, crnogorskoj vladi na ime "licenci" platili oko 300 miliona dolara. Potom su cigarete iz Bara, gliserima bile upućivane u Italiju i odatle na "crno tržište" zapadne Evrope.

Posao je bio tako unosan, ocijenile su carinske vlasti uključene u istragu, da je nakon ukidanja embarga 1995. u borbama za podjelu preostalog "kolača" ubijeno izmedju 50 i 60 osoba, izmedju ostalih i sporni jugoslovenski poslovni čovjek Vladimir Vanja Bokan koji je u jesen 2000. godine sa 25 hitaca ubijen u Atini.

Na pitanje dopisnika Bete, da li je, u slučaju da u Njemačkoj do sudjenja ne dodje, moguće da se prikupljeni istražni material prepusti italijanskom pravosudju, tužilac Cehman je rekao da je načelno to moguće.

Istovremeno je naglasio da je prvobitno optužnica i u Njemačkoj bila šira, a da je jedan njen dio poslije bio izdvojen i materijal poslat u Italiju gdje se krivično-pravna procedura razlikuje od njemačke.

Beta

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register