Godišnja inflacija u zoni eura 1,9 odsto

Objavljeno: 29.06.2007, 13:03h

Inflacija u 13 država koje za zajednički novac imaju euro održala se na postojanih 1,9 odsto u junu u odnosu na jun 2006. Međutim, povjerenje poslovnih krugova i potrošača blago je opalo u odnosu na maj kada je poraslo, saopštila je danas Evropska komisija. Rast cijena izgleda da je ograničen, uprkos ekonomskom ubrzanju EU poslije godine malog pomaka. Inflacija u eurozoni se drži na istom nivou od marta. Poslovno povjerenje popravilo se u Španiji, Poljskoj i Britraniji, ali je palo u Italiji i Njemačkoj. To je prvi put u protekih godni dana da su ekonomska očekivnja manja u eurozoni – indeks je opao sa 112,1 poena u maju na 111,7 u junu – dok su se u cijeloj EU jedva pomakla za majskih 114,9.

Inflacija u 13 država koje za zajednički novac imaju euro održala se na postojanih 1,9 odsto u junu u odnosu na jun 2006.

Međutim, povjerenje poslovnih krugova i potrošača blago je opalo u odnosu na maj kada je poraslo, saopštila je danas Evropska komisija.

Rast cijena izgleda da je ograničen, uprkos ekonomskom ubrzanju EU poslije godine malog pomaka. Inflacija u eurozoni se drži na istom nivou od marta.

Poslovno povjerenje popravilo se u Španiji, Poljskoj i Britraniji, ali je palo u Italiji i Njemačkoj.

To je prvi put u protekih godni dana da su ekonomska očekivnja manja u eurozoni – indeks je opao sa 112,1 poena u maju na 111,7 u junu – dok su se u cijeloj EU jedva pomakla za majskih 114,9.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register