Beriša zbog Tadića napustio samit u Istanbulu

by | jun 26, 2007 | Novosti | 0 comments

Premijer Albanije Salji Beriša sinoć je napustio crnomorski samit u Istanbulu nakon oštrog reagovanja predsjednika Srbije Borisa Tadića na njegovo izlaganje o Kosovu, saznaje agencija Beta.

Beriša je, prema izvorima Bete, kasno sinoć, kao jedan od poslednjih govornika na plenarnom sastanku lidera crnomorskih zemalja, iznio stav da je Kosovo jedinstven slučaj i da treba da bude nezavisno.

Govoreći o istoriji, Beriša je rekao da je Kosovo u jednom periodu "bilo i turski vilajet" i optužio Srbe da su "od 1945. činili genocid nad Albancima" na Kosovu.

Na tu izjavu, Tadić je oštro protestovao navodeći da se Albanija miješa u unutrašnje stvari Srbije.

Odgovarajući albanskom premijeru, Tadić je rekao da se Srbija "nikad neće odreći Kosova i Metohije" koje je sastavni dio Srbije.

"Veoma jasno skrećem pažnju svim državama da se prema procesu određivanja budućeg statusa Kosova i Metohije odnose sa visokim stepenom odgovornosti", rekao je Tadić.

Predsjednik Srbije naveo je da mnoge zemlje crnomorskog regiona imaju problem sličan kosovskom i naglasio da "Srbija braneći svoj interes na Kosovu i Metohiji brani interes celog crnomorskog regiona".

Tadić je ponovio i da će Srbija "uporno isnsistirati na pronalaženju kompromisnog rešenja" i "da neće ratovati, već će mirnim političkim, diplomatskim i pravnim sredstvima dosledno braniti svoj suverenitet i integritet".

Premijer Albanije Salji Beriša je poslije reagovanja predsjednika Srbije napustio sastanak. Po završetku skupa, kako saznaje Beta, više učesnika prišlo je Tadiću čestitajući mu na "odbrani srpskog stava".

0 Comments

Submit a Comment