Tumor Mediterana nastavlja širenje

Objavljeno: 31.05.2007, 10:10h

Alga caulerpa racemosa, poznatija kao tumor Mediterana, proširila se po akvatoriju Crnogorskog primorja – pojavila se i kod rta Zavala u Budvi i u uvali Žukovice, kod Bigova, objavile su Vijesti. Ranije je otkrivena na Tunji, Luštici, kod uvale Mirište, Žanjica i ostrva Mala Gospa. "Prekrivanje alge folijom pretprošle godine usporilo je njen rast, ali kao i što smo znali, ona se ne može u potpunosti uništiti. Barke koje prolaze tuda, treba da obrate pažnju na bilo koju alatku, koja može otkinuti algu i prenijeti je dalje", kazala je Vesna Mačić iz Instituta za biologiju mora u Kotoru. Ona je kazala da se ne smiju ubacivati puževi koji se hrane tom algom, jer je zabranjeno namjerno unošenje bilo kojeg stranog organizma u more, pošto se ne zna kakve bi efekte mogao da ima na ostale prirodne organizme u ovom akvatoriju. "Za sada ne postoji adekvatno rješenje. Alga se i dalje širi. Svi zajedno možemo da doprinesemo da se to širenje ne ubrzava. Apelujemo na sve one, koji primijete algu, da nam jave i da njene otkinute djelove ne bacaju u more jer će ona tako nastaviti da se razmnožava i pravi nova naselja", kazala je Mačić.

Alga caulerpa racemosa, poznatija kao tumor Mediterana, proširila se po akvatoriju Crnogorskog primorja – pojavila se i kod rta Zavala u Budvi i u uvali Žukovice, kod Bigova, objavile su Vijesti.

Ranije je otkrivena na Tunji, Luštici, kod uvale Mirište, Žanjica i ostrva Mala Gospa.

"Prekrivanje alge folijom pretprošle godine usporilo je njen rast, ali kao i što smo znali, ona se ne može u potpunosti uništiti. Barke koje prolaze tuda, treba da obrate pažnju na bilo koju alatku, koja može otkinuti algu i prenijeti je dalje", kazala je Vesna Mačić iz Instituta za biologiju mora u Kotoru.

Ona je kazala da se ne smiju ubacivati puževi koji se hrane tom algom, jer je zabranjeno namjerno unošenje bilo kojeg stranog organizma u more, pošto se ne zna kakve bi efekte mogao da ima na ostale prirodne organizme u ovom akvatoriju.

"Za sada ne postoji adekvatno rješenje. Alga se i dalje širi. Svi zajedno možemo da doprinesemo da se to širenje ne ubrzava. Apelujemo na sve one, koji primijete algu, da nam jave i da njene otkinute djelove ne bacaju u more jer će ona tako nastaviti da se razmnožava i pravi nova naselja", kazala je Mačić.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register