Osporavatelji Milovog i Svetovog humanizma sumirali rezultate

Objavljeno: 31.05.2007, 15:09h

Najveća vrijednost ove akcije je sada već rasprostranjen osjećaj da i ‘svemoćni’ mogu biti pobijeđeni, da još uvijek u Crnoj Gori ima građanske hrabrosti, da građanska neposlušnost nije nestala i da kultura otpora ima smisla, kazala je direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su potpisnici inicijative osporavanja nominovanja Mila Đukanovića i Svetozara Marovića za priznanja Internacionalne lige humanista sumirali efekte svog javnog angažmana. Današnjom konferencijom za štampu, na kojoj je učestovalo više potpisnika/ca inicijative, prestao je zajednički javni angažman ove ad hok grupe građana/ki, saopšteno je novinarima. Uljarević, jedna od potpisnica gradjanske inicijative, zahvalila se svima onima čije je pristustvo bilo planirano na svečanosti dodjele nagrada u Budvi a koji se nijesu odazvali pozivu u znak podrške inicijativi grupe univerzitetskih profesora, novinara i nevladinih aktivista. "DPS saopštenja su bolje nego bilo koja naša objašnjenja oslikala atmosferu u kojoj živimo,  demokratske kapacitete vladajuće partije, njihov odnos prema neistomisljenicima koji svojim imenom stoje iza onoga što kažu", kazala je Uljarević. Ona je dodala da je ova inicijativa najplastičnije pokazala "jaz između retoričkih, verbalno proklamovanih demokratskih vrijednosti i principa i stvarnosti". Na konferenciji za štampu su upućene kritike TVCG kao nacionalnom javnom servisu, koji ni na ovom primjeru nije pokazao želju da se emancipuje od služenja vladajućoj političkoj partiji, favorizujući njene lidere nasuprot grupi profesionalno afirmisanih crnogorskih građana/ki. Grupa potpisnika/ca inicijative se nikada formalno nije sastala povodom zajedničkog javnog angažmana, već je sva komunikacija među njima bila bazirana na razmjeni poruka elektronskom poštom, saopšteno je danas. Novinarima je predočena i činjenica da se dio potpisnika/ca inicijative ranije nijesu poznavali.

Najveća vrijednost ove akcije je sada već rasprostranjen osjećaj da i ‘svemoćni’ mogu biti pobijeđeni, da još uvijek u Crnoj Gori ima građanske hrabrosti, da građanska neposlušnost nije nestala i da kultura otpora ima smisla, kazala je direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su potpisnici inicijative osporavanja nominovanja Mila Đukanovića i Svetozara Marovića za priznanja Internacionalne lige humanista sumirali efekte svog javnog angažmana.

Današnjom konferencijom za štampu, na kojoj je učestovalo više potpisnika/ca inicijative, prestao je zajednički javni angažman ove ad hok grupe građana/ki, saopšteno je novinarima.

Uljarević, jedna od potpisnica gradjanske inicijative, zahvalila se svima onima čije je pristustvo bilo planirano na svečanosti dodjele nagrada u Budvi a koji se nijesu odazvali pozivu u znak podrške inicijativi grupe univerzitetskih profesora, novinara i nevladinih aktivista.

"DPS saopštenja su bolje nego bilo koja naša objašnjenja oslikala atmosferu u kojoj živimo,  demokratske kapacitete vladajuće partije, njihov odnos prema neistomisljenicima koji svojim imenom stoje iza onoga što kažu", kazala je Uljarević.

Ona je dodala da je ova inicijativa najplastičnije pokazala "jaz između retoričkih, verbalno proklamovanih demokratskih vrijednosti i principa i stvarnosti".

Na konferenciji za štampu su upućene kritike TVCG kao nacionalnom javnom servisu, koji ni na ovom primjeru nije pokazao želju da se emancipuje od služenja vladajućoj političkoj partiji, favorizujući njene lidere nasuprot grupi profesionalno afirmisanih crnogorskih građana/ki.

Grupa potpisnika/ca inicijative se nikada formalno nije sastala povodom zajedničkog javnog angažmana, već je sva komunikacija među njima bila bazirana na razmjeni poruka elektronskom poštom, saopšteno je danas.

Novinarima je predočena i činjenica da se dio potpisnika/ca inicijative ranije nijesu poznavali.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register