MKG protiv nastavljanja pregovora EU sa Srbijom

Objavljeno: 31.05.2007, 22:09h

Evropska unija treba da "odoli iskušenju" obnavljanja pregovora sa Srbijom o Sporazumu o stabilizaciji i asocijaici, ocijenila je danas Medjunarodna krizna grupa. U danas objavljenom izvještaju MKG je, takodje, osudila "stalne ustupke" Brisela Beogradu kako bi prihvatio nezavisnost Kosova. MKG je ocijenila da griješe "neki u EU (koji) i dalje misle da će obnavljanjem pregovora o stabilizaciji i asocijaciji moći da ohrabre proevropske snage" u Srbiji i "ublaže bol zbog gubitka Kosova". Evropski komesar za proširenje Oli Ren obavijestio je u Briselu kolegijum Evropske komisije da bi pregovori sa Srbijom o Sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji mogli biti nastavljeni "vrlo uskoro" pošto je procijenjeno da nova vlada Srbije čini prave korake da to omogući. Suprotno ocjeni Evropske komisije, MKG je ocijenila da se nova vlada Srbije neće okrenuti evropskoj budućnosti već "izolacionističkom putu". MKG smatra da su EU i SAD u većoj mjeri izgubile uticaj zbog stalnih ustupaka i da sada imaju "još manje političkih sredstava nego ranije" za uticaj na Beograd.

Evropska unija treba da "odoli iskušenju" obnavljanja pregovora sa Srbijom o Sporazumu o stabilizaciji i asocijaici, ocijenila je danas Medjunarodna krizna grupa. U danas objavljenom izvještaju MKG je, takodje, osudila "stalne ustupke" Brisela Beogradu kako bi prihvatio nezavisnost Kosova.

MKG je ocijenila da griješe "neki u EU (koji) i dalje misle da će obnavljanjem pregovora o stabilizaciji i asocijaciji moći da ohrabre proevropske snage" u Srbiji i "ublaže bol zbog gubitka Kosova".

Evropski komesar za proširenje Oli Ren obavijestio je u Briselu kolegijum Evropske komisije da bi pregovori sa Srbijom o Sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji mogli biti nastavljeni "vrlo uskoro" pošto je procijenjeno da nova vlada Srbije čini prave korake da to omogući.

Suprotno ocjeni Evropske komisije, MKG je ocijenila da se nova vlada Srbije neće okrenuti evropskoj budućnosti već "izolacionističkom putu".

MKG smatra da su EU i SAD u većoj mjeri izgubile uticaj zbog stalnih ustupaka i da sada imaju "još manje političkih sredstava nego ranije" za uticaj na Beograd.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register