Himan RS ostaje “Bože pravde” ali bez teksta

Objavljeno: 31.05.2007, 21:49h

Parlament Republike Srpske usvojio je danas, po hitnom postupku, izmjene i dopune Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS, prema kojem će himna tog entiteta ostati melodija kompozicije "Bože pravde", ali bez teksta. U izmijenjenom Ustavnom zakonu navodi se da je himna RS kompozicija Davorina Jenka iz 1872. godine, komponovana za pozorišni komad "Markova sablja", bez teksta. Ustavni sud BiH prošle godine je odlučio da su simboli entiteta diskriminatoski i da nijesu u skladu sa ustavnim promjenama o konstitutivnosti sva tri naroda na teritoriji cijele BiH.

Parlament Republike Srpske usvojio je danas, po hitnom postupku, izmjene i dopune Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS, prema kojem će himna tog entiteta ostati melodija kompozicije "Bože pravde", ali bez teksta.

U izmijenjenom Ustavnom zakonu navodi se da je himna RS kompozicija Davorina Jenka iz 1872. godine, komponovana za pozorišni komad "Markova sablja", bez teksta.

Ustavni sud BiH prošle godine je odlučio da su simboli entiteta diskriminatoski i da nijesu u skladu sa ustavnim promjenama o konstitutivnosti sva tri naroda na teritoriji cijele BiH.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register