Albanci traže ustavnu regionalizaciju CG

Objavljeno: 31.05.2007, 12:43h

Demokratski savez Albanaca u Crnoj Gori zatražio je da se ustavom definiše da su Albanci najveći manjinski narod u toj državi. Predsjednik DSA Mehmed Bardhi u primjedbama odboru traži da se ustavom predvidi da je albanski jezik službeni u opštinama gdje je albansko stavnovništvo većinsko, kao i da se njihovo ime navede u crnogorskom ustavu kao naroda koji vjekovima živi u toj zemlji. Kako je prenijela agencija Tanjug, on je predložio da se prvim članom novog ustava definiše da je "Crna Gora nezavisna i suverena država svih građana, autohtonih naroda i autohtonih nacionalnih manjina Albanaca i drugih, koji žive ili su rođeni u Crnoj Gori i onih koji se nalaze i žive u drugim zemljama". Bardhi smatra da bi Crna Gora trebalo da se teritorijalno organizuje na regije i opštine te "da državni simboli svojim izgledom i obilježjima ne bi trebalo da iritiraju druge". "U opštinama u kojima većinu ili značajan dio čine pripadnici albanskog naroda u službenoj upotrebi treba da budu albanski jezik i pismo, kao i pismo i jezik koji je u službenoj upotrebi u Crnoj Gori", naveo je Bardhi. On traži da se primjenom principa "afirmativne akcije" Albancima i drugim nacionalnim manjinama zakonom obezbedi srazmerna zastupljenost u Skupštini Crne Gore i parlamentima opština u kojima su Albanci autohtona nacionalana manjina kao što su Ulcinj, Bar, Tuzi – Malesija, Rožaje i Plav.

Demokratski savez Albanaca u Crnoj Gori zatražio je da se ustavom definiše da su Albanci najveći manjinski narod u toj državi.

Predsjednik DSA Mehmed Bardhi u primjedbama odboru traži da se ustavom predvidi da je albanski jezik službeni u opštinama gdje je albansko stavnovništvo većinsko, kao i da se njihovo ime navede u crnogorskom ustavu kao naroda koji vjekovima živi u toj zemlji.

Kako je prenijela agencija Tanjug, on je predložio da se prvim članom novog ustava definiše da je "Crna Gora nezavisna i suverena država svih građana, autohtonih naroda i autohtonih nacionalnih manjina Albanaca i drugih, koji žive ili su rođeni u Crnoj Gori i onih koji se nalaze i žive u drugim zemljama".

Bardhi smatra da bi Crna Gora trebalo da se teritorijalno organizuje na regije i opštine te "da državni simboli svojim izgledom i obilježjima ne bi trebalo da iritiraju druge".

"U opštinama u kojima većinu ili značajan dio čine pripadnici albanskog naroda u službenoj upotrebi treba da budu albanski jezik i pismo, kao i pismo i jezik koji je u službenoj upotrebi u Crnoj Gori", naveo je Bardhi.

On traži da se primjenom principa "afirmativne akcije" Albancima i drugim nacionalnim manjinama zakonom obezbedi srazmerna zastupljenost u Skupštini Crne Gore i parlamentima opština u kojima su Albanci autohtona nacionalana manjina kao što su Ulcinj, Bar, Tuzi – Malesija, Rožaje i Plav.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register