Obavještajne službe prisluškivale balkanske zemlje

Objavljeno: 30.05.2007, 15:02h

Njemačka nacionalna obavještajna služba BND postavila je telefonske linije za prisluškivanje u Ljubljani i u posljednjih četiri do peta godina sarađivala sa slovenačkom nacionalnom obavještajnom agencijom SOVA kako bi prikupila informacije o Balkanu, piše ljubljanski list Dnevnik. Njemačka se interesovala za mogućnost dobijanja veze sa telekomunikacijama u regionu Balkana. Slovenija je takođe željela da nadgleda ovu vrstu komunikacije, ali nije to mogla da učini bez finansijske pomoći Njemačke, dodaje dnevnik citirajući izvore koji su željeli da ostanu anonimni. Prema pisanju lista, BND i slovenačka SOVA realizovale su zajedničku operaciju nazvanu "Poslije 2000" i otvorili zajedničku kancelariju u centru glavnog grada Slovenije, u blizini sjedišta operatera Telekom. To im je omogućilo direktan pristup glavnom optičkom kablu koji povezuje države jugoistočne sa državama centralne Evrope. Da bi pristupili ovom glavnom kablu BND i SOVA su koristili infrastrukturu koja je ostala od službe bezbjednosti bivše Jugoslavije, precizira dnevnik, ne navodeći koliko vremena je trajala ova njemačko-slovenačka saradnja. Slovenija je prva država bivše Jugoslavije koja je u junu 1991. godine proglasila nezavisnost i prva koja je 2004. godine pristupila EU i NATO. Privatna televizijska stanica POP TV sinoć je objavila da je pored saradnje između BND i SOVA u pogledu prisluškivanja, SOVA sarađivala i sa britanskom tajnom službom MI5 u pokušaju pronalaženja generala Ratka Mladića, koji je optužen za ratne zločine.

Njemačka nacionalna obavještajna služba BND postavila je telefonske linije za prisluškivanje u Ljubljani i u posljednjih četiri do peta godina sarađivala sa slovenačkom nacionalnom obavještajnom agencijom SOVA kako bi prikupila informacije o Balkanu, piše ljubljanski list Dnevnik.

Njemačka se interesovala za mogućnost dobijanja veze sa telekomunikacijama u regionu Balkana.

Slovenija je takođe željela da nadgleda ovu vrstu komunikacije, ali nije to mogla da učini bez finansijske pomoći Njemačke, dodaje dnevnik citirajući izvore koji su željeli da ostanu anonimni.

Prema pisanju lista, BND i slovenačka SOVA realizovale su zajedničku operaciju nazvanu "Poslije 2000" i otvorili zajedničku kancelariju u centru glavnog grada Slovenije, u blizini sjedišta operatera Telekom.

To im je omogućilo direktan pristup glavnom optičkom kablu koji povezuje države jugoistočne sa državama centralne Evrope.

Da bi pristupili ovom glavnom kablu BND i SOVA su koristili infrastrukturu koja je ostala od službe bezbjednosti bivše Jugoslavije, precizira dnevnik, ne navodeći koliko vremena je trajala ova njemačko-slovenačka saradnja.

Slovenija je prva država bivše Jugoslavije koja je u junu 1991. godine proglasila nezavisnost i prva koja je 2004. godine pristupila EU i NATO.

Privatna televizijska stanica POP TV sinoć je objavila da je pored saradnje između BND i SOVA u pogledu prisluškivanja, SOVA sarađivala i sa britanskom tajnom službom MI5 u pokušaju pronalaženja generala Ratka Mladića, koji je optužen za ratne zločine.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register