Bugarski parlament za gradnju balkaskog naftovoda

Objavljeno: 30.05.2007, 14:27h

Bugarski parlament je danas ratifikovao trilateralni sporazum o izgradnji i korištenju naftovoda kojim bi se ruska nafta transportirala u jugoistočnu Europu. Prema tom sporazumu, kojeg su u martu potpisale dvije članice EU -Bugarska i Grčka – i Rusija, naftovod dužine 280 kilometara transportirao bi rusku naftu od bugarske crnomorske luke Burgas do Aleksandroupolisa na sjeveroistoku Grčke, zaobilazeći ekološki ranjiv Bosforski moreuz. Sporazum su već ratifikovali grčki parlament i donji dom ruskog parlamenta Duma. Naftovod će u prvo vrijeme imati godišnji kapacitet od 35 milijuna tona prevezene nafte, a kasnije se planira njegovo povećanje na 50 milijuna tona. Očekuje se da će njegova izgradnja stajati između 700 i 900 miliona dolara. Rusija u projektu učestvuje 51 posto, a u ostalih 49 procenata jednak udio imaju Bugarska i Grčka.

Bugarski parlament je danas ratifikovao trilateralni sporazum o izgradnji i korištenju naftovoda kojim bi se ruska nafta transportirala u jugoistočnu Europu. Prema tom sporazumu, kojeg su u martu potpisale dvije članice EU -Bugarska i Grčka – i Rusija, naftovod dužine 280 kilometara transportirao bi rusku naftu od bugarske crnomorske luke Burgas do Aleksandroupolisa na sjeveroistoku Grčke, zaobilazeći ekološki ranjiv Bosforski moreuz.

Sporazum su već ratifikovali grčki parlament i donji dom ruskog parlamenta Duma.

Naftovod će u prvo vrijeme imati godišnji kapacitet od 35 milijuna tona prevezene nafte, a kasnije se planira njegovo povećanje na 50 milijuna tona.

Očekuje se da će njegova izgradnja stajati između 700 i 900 miliona dolara.

Rusija u projektu učestvuje 51 posto, a u ostalih 49 procenata jednak udio imaju Bugarska i Grčka.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register