Postignut kompromis između Rusije, EU i SAD?

Objavljeno: 29.05.2007, 09:21h

Prema nekim poluslužbenim informacijama iz Moskve, koje prenosi zagrebački Jutarnji list, postignut je kompromis između Rusije, EU i SAD za skoro glasanje o Ahtisarijevom planu, odnosno statusu Kosova, u Savjetu bezbednosti UN. Prema tim informacijama Rusija se navodno ne bi suprotstavila ponuđenom predlogu o uslovnoj nezavisnosti Kosova, odnosno ne bi uložila veto na Ahtisarijev plan ako bi se ispunili neki njeni uslovi. Kako saznaje Jutarnji list od neimenovanog sagovornika u Moskvi, bliskog tamošnjem političkom vrhu, Brisel i Vašington bi, u zamjenu "da Moskva ne pravi probleme" oko predloga finskog diplomate, pristali na dvogodišnji moratorijum na članstvo Kosova u UN. Osim toga, Rusija bi se i vojno vratila na Kosovo, i to tako da bi njene snage bile stacionirane u srpskim enklavama. Treći uslov je da se na sljedećem sastanku NATO u Bukureštu, na kojem bi Hrvatska, Albanija i Makedonija trebalo da dobiju poziv za članstvo u savezu, taj poziv ne "proširi" i na Ukrajinu i Gruziju, za šta se zalažu neki krugovi u NATO.

Prema nekim poluslužbenim informacijama iz Moskve, koje prenosi zagrebački Jutarnji list, postignut je kompromis između Rusije, EU i SAD za skoro glasanje o Ahtisarijevom planu, odnosno statusu Kosova, u Savjetu bezbednosti UN.

Prema tim informacijama Rusija se navodno ne bi suprotstavila ponuđenom predlogu o uslovnoj nezavisnosti Kosova, odnosno ne bi uložila veto na Ahtisarijev plan ako bi se ispunili neki njeni uslovi.

Kako saznaje Jutarnji list od neimenovanog sagovornika u Moskvi, bliskog tamošnjem političkom vrhu, Brisel i Vašington bi, u zamjenu "da Moskva ne pravi probleme" oko predloga finskog diplomate, pristali na dvogodišnji moratorijum na članstvo Kosova u UN.

Osim toga, Rusija bi se i vojno vratila na Kosovo, i to tako da bi njene snage bile stacionirane u srpskim enklavama.

Treći uslov je da se na sljedećem sastanku NATO u Bukureštu, na kojem bi Hrvatska, Albanija i Makedonija trebalo da dobiju poziv za članstvo u savezu, taj poziv ne "proširi" i na Ukrajinu i Gruziju, za šta se zalažu neki krugovi u NATO.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register