Samo trećina zemalja ima slobodne medije

by | maj 2, 2007 | Novosti | 0 comments

Samo trećina od 195 analiziranih država i teritorija u svijetu ima slobodne medije – pokazalo je istrazivanje americke nevladine organizacije za sirenje sloboda i demokratije Fridom haus, objavljeno povodom Svjetskog dana slobode medija, koji se obiljezava sjutra, 3. maja.

Djelimične slobode postoje u četvrtini država, dok u 63 zemlje ne postoji sloboda informisanja.

Drzavni udari, tiranske vlade i okrutna ubistva novinara samo su neki od razloga zašto je i u 2006. godini došlo do nastavka gušenja slobode riječi, posebno u državama bivčeg Sovjetskog Saveza, Azije i Latinske Amerike, pokazuju rezultati studije Fridom hausa.

U studiji se precizira da samo 18 odsto stanovništva na planeti zivi u zemljama gdje postoji sloboda medija, 39 odsto ljudi zivi u državama gdje postoji djelimična sloboda, dok 43 odsto živi u zemljama za koje se ne može reći da postoji pravo na slobodno javno izražavanje mišljenja.

Najmanje slobode ima u Mjanmaru (bivsoj Burmi), na Kubi, Libiji, Sjevernoj Koreji, bivšoj sovjetskoj republici Turkmenistan – tvrdi Fridom haus.

Najpoznatiji primjeri neslobode su proslogodisnje ubistvo ruske novinarke Ane Politkovskaje, zatim odbijanje da se produži licenca poznatoj opozicionoj televiziji u Venecueli, te predlog za kažnjavanje novinara do 12.500 dolara u Kini zbog prenošenja vijesti o protestu ili prirodnoj katastrofi bez prethodnog odobrenja vlade.

0 Comments

Submit a Comment