Čiplić: Srbija klizi ka diktaturi

Objavljeno: 31.03.2007, 11:18h

Sudija Ustavnog suda Srbije Svetozar Čiplić je ocijenio da je Srbija u ustavnopravnom smislu u veoma opasnoj situaciji pošto vlada Vojislava Koštunice, kojoj je mandat prestao na januarskim izborima, djeluje van zakonskih nadležnosti, a da pri tome ne postoje institucije koje je u tome mogu spriječiti. U intervjuu za novosadski Dnevnik, Čiplić je kazao da je prekjučerašnjom uredbom o produženju privremenog finansiranja vlada prekršila i Ustav i nekoliko zakona, a da zbog toga neće biti "kažnjena" jer Ustavni sud, koji je jedini mjerodavan da ocjenjuje zakonitost opštih pravnih akata, ne funkcioniše pošto nema kvorum za odlučivanje. On je kazao da se, ipak, ne može govoriti o tome da se Srbija poslije takve odluke vlade našla u nekoj vrsti diktaure, ali da se u javnosti može steći utisak da se "možda klizi ka diktaturi".

Sudija Ustavnog suda Srbije Svetozar Čiplić je ocijenio da je Srbija u ustavnopravnom smislu u veoma opasnoj situaciji pošto vlada Vojislava Koštunice, kojoj je mandat prestao na januarskim izborima, djeluje van zakonskih nadležnosti, a da pri tome ne postoje institucije koje je u tome mogu spriječiti.

U intervjuu za novosadski Dnevnik, Čiplić je kazao da je prekjučerašnjom uredbom o produženju privremenog finansiranja vlada prekršila i Ustav i nekoliko zakona, a da zbog toga neće biti "kažnjena" jer Ustavni sud, koji je jedini mjerodavan da ocjenjuje zakonitost opštih pravnih akata, ne funkcioniše pošto nema kvorum za odlučivanje.

On je kazao da se, ipak, ne može govoriti o tome da se Srbija poslije takve odluke vlade našla u nekoj vrsti diktaure, ali da se u javnosti može steći utisak da se "možda klizi ka diktaturi".

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register