Ešdaun upozorava da je BiH važnija od Kosova

Objavljeno: 30.03.2007, 09:43h

Bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun je upozorio međunarodnu zajednicu da ne smije prerano napustiti BiH. U tekstu koji objavljuje današnji britanski dnevni list Indipendent, Ešdaun ističe da je međunarodna zajednica isuviše često ponavljala istu grešku – da prerano proglasi uspješan završetak misije, a onda se mora vraćati u novooživljena krizna područja kako bi spašavala šta se spasiti može. Ešdaun je upozorio da dvije sile koje imaju najveći uticaj na Balkanu, EU i SAD, kao da su preuranjeno proglasile uspjeh u BiH. Njihova politika je, prema njegovoj procjeni, da prihvate bilo kakav kompromis i plate svaku cijenu, posebno u odnosima sa Srbima, kako bi lakše riješili pitanje Kosova. To je pogrešna procjena, smatra Ešdaun. Ešdaun smatra da je Kosovo akutan problem, koji zahtijeva odlučno rješavanje, ali da je, ipak, mali i privremen, dok je Bosna uporište mira na Balkanu i ako ona počne da nazaduje, Kosovo će djelovati kao sporedna atrakcija.

Bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun je upozorio međunarodnu zajednicu da ne smije prerano napustiti BiH. U tekstu koji objavljuje današnji britanski dnevni list Indipendent, Ešdaun ističe da je međunarodna zajednica isuviše često ponavljala istu grešku – da prerano proglasi uspješan završetak misije, a onda se mora vraćati u novooživljena krizna područja kako bi spašavala šta se spasiti može.

Ešdaun je upozorio da dvije sile koje imaju najveći uticaj na Balkanu, EU i SAD, kao da su preuranjeno proglasile uspjeh u BiH. Njihova politika je, prema njegovoj procjeni, da prihvate bilo kakav kompromis i plate svaku cijenu, posebno u odnosima sa Srbima, kako bi lakše riješili pitanje Kosova. To je pogrešna procjena, smatra Ešdaun.

Ešdaun smatra da je Kosovo akutan problem, koji zahtijeva odlučno rješavanje, ali da je, ipak, mali i privremen, dok je Bosna uporište mira na Balkanu i ako ona počne da nazaduje, Kosovo će djelovati kao sporedna atrakcija.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register