SPC odbija pregovore sa MPC

Objavljeno: 02.12.2006, 18:42h

Srpska pravoslavna crkva najverovatnije će odbaciti ponudu autokelfalno nepriznate Makedonske pravoslavne crkve o obnavljanju pregovora u vezi sa rješavanjem spora između dvije crkve, piše skopski Dnevnik. Sinod MPC nedavno je uputio pismenu ponudu za pregovore "bez predhodnih uslovljavanja i posrednika". Prema izvorima skopskog lista, osnovni razlog kategorične pozicije Beogradske patrijaršije je da pregovora ne može biti sve dok se u zatvoru nalazi episkop Ohridske arhiepiskopije vladika Jovan. Makedonska crkva odbila je da registruje Pravoslavnu ohridsku arhiepiskopiju, na čijem je čelu vladika Jovan, a koje je dio Srpske pravoslavne crkve koja ne priznaje autokefalnost MPC. Vladika Jovan, čije je svetovno ime Zoran Vraniškovski, već četiri mjeseca nalazi se u skopskom zatvoru Idrizovo. On je pravosnažnom sudskom predusom osuđen na godinu dana zatvora zbog navodne pronevjere finansijskih sredstava dok je bio na čelu jedne eparhije Makedonske crkve.

Srpska pravoslavna crkva najverovatnije će odbaciti ponudu autokelfalno nepriznate Makedonske pravoslavne crkve o obnavljanju pregovora u vezi sa rješavanjem spora između dvije crkve, piše skopski Dnevnik.

Sinod MPC nedavno je uputio pismenu ponudu za pregovore "bez predhodnih uslovljavanja i posrednika".

Prema izvorima skopskog lista, osnovni razlog kategorične pozicije Beogradske patrijaršije je da pregovora ne može biti sve dok se u zatvoru nalazi episkop Ohridske arhiepiskopije vladika Jovan.

Makedonska crkva odbila je da registruje Pravoslavnu ohridsku arhiepiskopiju, na čijem je čelu vladika Jovan, a koje je dio Srpske pravoslavne crkve koja ne priznaje autokefalnost MPC.

Vladika Jovan, čije je svetovno ime Zoran Vraniškovski, već četiri mjeseca nalazi se u skopskom zatvoru Idrizovo.

On je pravosnažnom sudskom predusom osuđen na godinu dana zatvora zbog navodne pronevjere finansijskih sredstava dok je bio na čelu jedne eparhije Makedonske crkve.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register