Glavašu ukinut pritvor, istraga se privremeno prekida

Objavljeno: 02.12.2006, 19:08h

Istražni sudija Županijskog suda u Zagrebu privremeno je prekinuo istragu protiv Branimira Glavaša, optuženog za zločin u Osijeku 1991, i ukinuo mu pritvor zbog lošeg zdravstvenog stanja koje je posledica dugotrajnog štrajka glađu. Konzilijum je zaključio da Glavaš, usled pogoršanja zdravstvenog stanja zbog 37 dana štrajka glađu, više nije u stanju da prati tok istrage. Time je ispunjen uslov za primenu odredbe Zakona o krivičnom postupku, koji pruža mogućnost da se istraga privremeno prekine zbog nesposobnosti osumnjičenog. Istraga protiv Glavaša pokrenuta je u junu ove godine zbog sumnje da je 1991. u Osijeku naredio zlostavljanje i ubistvo dvojice osječkih Srba i mučenja još troje civila. Glavaš je štrajk glađu u zatvoru počeo u oktobru ove godine, odmah pošto mu je određen pritvor zbog mogućeg uticaja na svedoke, čije je saslušanje bilo predviđeno tokom istraznog postupka. 

Istražni sudija Županijskog suda u Zagrebu privremeno je prekinuo istragu protiv Branimira Glavaša, optuženog za zločin u Osijeku 1991, i ukinuo mu pritvor zbog lošeg zdravstvenog stanja koje je posledica dugotrajnog štrajka glađu.

Konzilijum je zaključio da Glavaš, usled pogoršanja zdravstvenog stanja zbog 37 dana štrajka glađu, više nije u stanju da prati tok istrage. Time je ispunjen uslov za primenu odredbe Zakona o krivičnom postupku, koji pruža mogućnost da se istraga privremeno prekine zbog nesposobnosti osumnjičenog.

Istraga protiv Glavaša pokrenuta je u junu ove godine zbog sumnje da je 1991. u Osijeku naredio zlostavljanje i ubistvo dvojice osječkih Srba i mučenja još troje civila.

Glavaš je štrajk glađu u zatvoru počeo u oktobru ove godine, odmah pošto mu je određen pritvor zbog mogućeg uticaja na svedoke, čije je saslušanje bilo predviđeno tokom istraznog postupka. 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register