Ahtisari: Kompromis oko Kosova nemoguć

Objavljeno: 02.12.2006, 19:10h

Izaslanik UN za Kosovo Marti Ahtisari ocijenio je u Berlinu da je glupost tvrditi da je moguće postići kompromis o budućem statusu Kosova putem pregovora. On je na 12. evropskom forumu u Berlinu izjavio da je zbog toga prinuđen da iznese svoj predlog, istovremeno iznijevši tvrdnju da nikad nije rekao da Albanci na Kosovu imaju pravo na nezavisnost, prenijela je austrijska novinska agencija APA. Bivši predsjednik Finske je Kosovo nazvao "poslednjim neriješenim dijelom slagalice na Balkanu" i naglasio da odluka o budućem statusu ne smije dalje da se odlaže. Ne može se ovako nastaviti. Potrebno je da postoji jasan status kako bi Kosovo moglo djelovati na međunarodnim finansijskim tržištima", rekao je Ahtisari. Ahtisari je istakao da je važno da Evropa i SAD budu jedinstvene, jer je to bitno za raspravu u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija. On je ocijenio da će i dalje biti potrebno međunarodno prisustvo na Kosovu, i to ne samo Evropske unije, već i OEBS-a i NATO. Specijalni koordinator Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu Erhard Busek takođe je naglasio da rješenje pitanja Kosova ne sme biti odlagano. On je rekao da se ne smije zaboraviti da je Jugoslaviji ponuđena neka vrsta članstva u EU ako ostane jedinstvena, a da se sada to želi uskratiti zemljama naslednicama. "One se toga sjećaju", poručio je Busek.

Izaslanik UN za Kosovo Marti Ahtisari ocijenio je u Berlinu da je glupost tvrditi da je moguće postići kompromis o budućem statusu Kosova putem pregovora.

On je na 12. evropskom forumu u Berlinu izjavio da je zbog toga prinuđen da iznese svoj predlog, istovremeno iznijevši tvrdnju da nikad nije rekao da Albanci na Kosovu imaju pravo na nezavisnost, prenijela je austrijska novinska agencija APA.

Bivši predsjednik Finske je Kosovo nazvao "poslednjim neriješenim dijelom slagalice na Balkanu" i naglasio da odluka o budućem statusu ne smije dalje da se odlaže. Ne može se ovako nastaviti. Potrebno je da postoji jasan status kako bi Kosovo moglo djelovati na međunarodnim finansijskim tržištima", rekao je Ahtisari.

Ahtisari je istakao da je važno da Evropa i SAD budu jedinstvene, jer je to bitno za raspravu u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija. On je ocijenio da će i dalje biti potrebno međunarodno prisustvo na Kosovu, i to ne samo Evropske unije, već i OEBS-a i NATO.

Specijalni koordinator Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu Erhard Busek takođe je naglasio da rješenje pitanja Kosova ne sme biti odlagano. On je rekao da se ne smije zaboraviti da je Jugoslaviji ponuđena neka vrsta članstva u EU ako ostane jedinstvena, a da se sada to želi uskratiti zemljama naslednicama. "One se toga sjećaju", poručio je Busek.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register