Završena tehnička runda pregovora

Objavljeno: 01.12.2006, 15:11h

 Pregovori o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore Evropskoj uniji su završeni, ali on neće biti parafiran 18. decembra, kao što je bilo planirano, već kad crnogorska Vlada dokaže da može ispuniti preuzete obaveze u oblastima carine i konkurencije. Potpredsjednik Vlade za evropske integracije Gordana Đurović saopštila je da su sa predstavnicima Evropske komisije usaglašeni sporazum i svi njegovi aneksi, dok ih EU još treba uvjeriti da Crna Gora ispunjava svoj akcioni plan popravljanja administrativnog kapaciteta za njihovu primjenu. "Nema razloga da se ne nadamo da će vrlo brzo, za svega nekoliko sedmica doći do političkog zatvaranja procesa pregovaranja o sporazumu o stabiliaciji i pridruživanju, bez ikakvog dodatnog političkog dijaloga", rekla je Đurović na konferenciji za novinare. Nakon toga, kako je dodala, uslijediće ratifikacija sporazuma, koja može trajati i par godina, a u prvoj polovoni naredne stupanje na snagu privremenog, koji se odnosi na početak primjene trgovinskih odredbi tog dokumenta. Vršilac dužnosti direktora Generalnog direktorata za proširenje Tereza Sobjeski saopštila je da je delegacija Evropske komisije u prethodna dva dana u Podgorici vidjela da je Vlada posvećena popravljanju crnogorskog administrativnog kapaciteta. Ona je podsjetila da EK sad treba da informiše države članice o pregovorima i želi da se uvjeri da Crna Gora ispunjava sve preuzete obaveze. "Neće biti narednih koraka dok ne procijenimo koliko je Vlada u stanju da ispoštuje sve obaveze koje je preuzela", kazala je Sobjeski. Ispunjavanje preostalih obaveza koje su pred Crnom Gorom podrazumijeva da Vlada od decembra do aprila organizuje četiri dodatna treninga o primjeni evropskih pravila o porijeklu robe za carinike i izvoznike, a uskoro će crnogorska delegacija u Brisel ići na konsultacije i o politici konkurencije, kako bi bilo precizirano da li će se njenom zaštitom baviti posebno tijelo ili sektor u Ministarstvu za ekonomski razvoj.   RTCG

 Pregovori o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore Evropskoj uniji su završeni, ali on neće biti parafiran 18. decembra, kao što je bilo planirano, već kad crnogorska Vlada dokaže da može ispuniti preuzete obaveze u oblastima carine i konkurencije.

Potpredsjednik Vlade za evropske integracije Gordana Đurović saopštila je da su sa predstavnicima Evropske komisije usaglašeni sporazum i svi njegovi aneksi, dok ih EU još treba uvjeriti da Crna Gora ispunjava svoj akcioni plan popravljanja administrativnog kapaciteta za njihovu primjenu.

"Nema razloga da se ne nadamo da će vrlo brzo, za svega nekoliko sedmica doći do političkog zatvaranja procesa pregovaranja o sporazumu o stabiliaciji i pridruživanju, bez ikakvog dodatnog političkog dijaloga", rekla je Đurović na konferenciji za novinare.

Nakon toga, kako je dodala, uslijediće ratifikacija sporazuma, koja može trajati i par godina, a u prvoj polovoni naredne stupanje na snagu privremenog, koji se odnosi na početak primjene trgovinskih odredbi tog dokumenta.

Vršilac dužnosti direktora Generalnog direktorata za proširenje Tereza Sobjeski saopštila je da je delegacija Evropske komisije u prethodna dva dana u Podgorici vidjela da je Vlada posvećena popravljanju crnogorskog administrativnog kapaciteta.

Ona je podsjetila da EK sad treba da informiše države članice o pregovorima i želi da se uvjeri da Crna Gora ispunjava sve preuzete obaveze.

"Neće biti narednih koraka dok ne procijenimo koliko je Vlada u stanju da ispoštuje sve obaveze koje je preuzela", kazala je Sobjeski.

Ispunjavanje preostalih obaveza koje su pred Crnom Gorom podrazumijeva da Vlada od decembra do aprila organizuje četiri dodatna treninga o primjeni evropskih pravila o porijeklu robe za carinike i izvoznike, a uskoro će crnogorska delegacija u Brisel ići na konsultacije i o politici konkurencije, kako bi bilo precizirano da li će se njenom zaštitom baviti posebno tijelo ili sektor u Ministarstvu za ekonomski razvoj. 

 RTCG

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register