Vujanović: Poštovati odvojenost države i crkve

Objavljeno: 01.12.2006, 20:55h

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović ponovio je stav o nužnosti afirmacije Crne Gore kao sekularne države u kojoj će se poštovati odvojenost države i crkve, uz puno uvažavanje kanonskog ustrojstva crkve i njeno nemiješanje u državna pitanja. On je, u razgovoru sa članovima Episkopskog Savjeta Pravoslavne Mitropolije Crnogorsko-primorske na čelu sa mitropolitom Amfilohijem, rekao da je uvjeren da će se u parlamentu postići široka podrška, a moguće i konsenzus, o nazivu jezika u službenoj upotrebi. "Neophodno je uvažavanje realnosti koja podrazumijeva odricanje od isključivosti", kazao je Vujanović. On je, u odnosu na zaštitu postojeće imovine, saopštio stav o neophodnosti poštovanja pravne sigurnosti svih titulara svojine, njenoj zaštiti preko nadležnih sudova, kao i rješenja restitucije crkvene imovine donošenjem posebnog zakona. Članovi Episkopskog Savjeta dostavili su Vujanoviću odluku Svetog Arhijerejskog Sabora od 13. maja 2006. godine kojom je osnovan Eparhijski Savjet Pravoslavne Mitropolije Crnogorsko-primorske, na čelu sa Mitropolitom crnogorsko-primorskim, kome je vraćena titula Arhiepiskopa Cetinjskog. Oni su dostavili primjedbe Pravnog savjeta Mitropolije, u postupku donošenja Ustava, u odnosu na ustavni položaj crkve i vjerskih zajednica. "Obavijestili su o svom stavu o nazivu jezika u službenoj upotrebi u Crnoj Gori kao i o tretmanu postojeće i bivše crkvene imovine", kaže se u saopštenju iz Vujanovićevog kabineta.   Mina

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović ponovio je stav o nužnosti afirmacije Crne Gore kao sekularne države u kojoj će se poštovati odvojenost države i crkve, uz puno uvažavanje kanonskog ustrojstva crkve i njeno nemiješanje u državna pitanja.

On je, u razgovoru sa članovima Episkopskog Savjeta Pravoslavne Mitropolije Crnogorsko-primorske na čelu sa mitropolitom Amfilohijem, rekao da je uvjeren da će se u parlamentu postići široka podrška, a moguće i konsenzus, o nazivu jezika u službenoj upotrebi.

"Neophodno je uvažavanje realnosti koja podrazumijeva odricanje od isključivosti", kazao je Vujanović.

On je, u odnosu na zaštitu postojeće imovine, saopštio stav o neophodnosti poštovanja pravne sigurnosti svih titulara svojine, njenoj zaštiti preko nadležnih sudova, kao i rješenja restitucije crkvene imovine donošenjem posebnog zakona.

Članovi Episkopskog Savjeta dostavili su Vujanoviću odluku Svetog Arhijerejskog Sabora od 13. maja 2006. godine kojom je osnovan Eparhijski Savjet Pravoslavne Mitropolije Crnogorsko-primorske, na čelu sa Mitropolitom crnogorsko-primorskim, kome je vraćena titula Arhiepiskopa Cetinjskog.

Oni su dostavili primjedbe Pravnog savjeta Mitropolije, u postupku donošenja Ustava, u odnosu na ustavni položaj crkve i vjerskih zajednica.

"Obavijestili su o svom stavu o nazivu jezika u službenoj upotrebi u Crnoj Gori kao i o tretmanu postojeće i bivše crkvene imovine", kaže se u saopštenju iz Vujanovićevog kabineta.

 

Mina

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register