Mirel zadužen za Crnu Goru

Objavljeno: 01.12.2006, 10:54h

Visoki zvaničnik Evropske komisije Pjer Mirel imenovan je za novog direktora za Zapadni Balkan, tako da će on ubuduće biti glavni sagovornik Vlade Crne Gore tokom pregovora o stabilizaciji i pridruživanju i u kasnijim fazama puta Crne Gore ka EU, saznaju Vijesti od diplomatskih izvora. Mirel, koji je i do sada u generalnom direktoratu EK za proširenje bio zadužen za zemlje kandidate za članstvo u EU (Turska, Hrvatska, Makedonija…), na mjestu direktora za Zapadni Balkan i šefa pregovaračkog tima EK zamijeniće od januara Rajnharda Pribea. Pribe je prešao na novu dužnost u generalnom direktoratu za ribarstvo. Prije nego Mirel preuzme poslove vezane za dalje pristupanje Crne Gore EU može se očekivati zaključenje pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Prema dosadašnjim najavama, pregovori bi mogli biti završeni 18. decembra, nakon čega se o tekstu sporazuma izjašnjavaju svih 25 članica EU. Tek kada ga sve one potvrde sporazum može bitio potpisan, što se očekuje tokom 2007.

Visoki zvaničnik Evropske komisije Pjer Mirel imenovan je za novog direktora za Zapadni Balkan, tako da će on ubuduće biti glavni sagovornik Vlade Crne Gore tokom pregovora o stabilizaciji i pridruživanju i u kasnijim fazama puta Crne Gore ka EU, saznaju Vijesti od diplomatskih izvora.

Mirel, koji je i do sada u generalnom direktoratu EK za proširenje bio zadužen za zemlje kandidate za članstvo u EU (Turska, Hrvatska, Makedonija…), na mjestu direktora za Zapadni Balkan i šefa pregovaračkog tima EK zamijeniće od januara Rajnharda Pribea. Pribe je prešao na novu dužnost u generalnom direktoratu za ribarstvo.

Prije nego Mirel preuzme poslove vezane za dalje pristupanje Crne Gore EU može se očekivati zaključenje pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Prema dosadašnjim najavama, pregovori bi mogli biti završeni 18. decembra, nakon čega se o tekstu sporazuma izjašnjavaju svih 25 članica EU. Tek kada ga sve one potvrde sporazum može bitio potpisan, što se očekuje tokom 2007.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register