Martinović: U PzM nas čeka niz sporazuma

Objavljeno: 01.12.2006, 11:18h

Savjetnik u crnogorskoj vladi za odbranu general Radoslav Martinović rekao je za podgoričke Vijesti da će Crna Gora u Partnerstvu za mir sa NATO-om potpisati sporazume o bezbjednosti, statusu NATO snaga (SOFA) i o kopnenim linijama komunikacije NATO kroz Crnu Goru.

”Sporazumom o bezbjednosti omogućava se razmjena tajnih podataka. SOFA je program saradnje koji omogućava administrativnom i teničkom osoblju NATO da u Crnoj Gori imaju imunitet i diplomatske privilegije, a vojnim snagama dozvoljava kratkotrajni boravak u Crnoj Gori radi vojnih vježbi”, kazao je Martinović.

On smatra da je sada prioritet da NATO otvori kancelariju u Podgorici, kao što je već uradio u Beogradu, kao i da Crna Gora imenuje svog ambasadora pri NATO-u.

Martinović najavljuje i da će početkom decembra u Bukureštu biti održana peta konferencija donatora za pomoć reformama odbrane i vojske zemalja Jugoistočne Evrope.

"Mi tamo treba da ponudimo programe donatorima. Donatori su ne samo članice NATO-a već i razvijene zemlje članice PzM", rekao je Martinović.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register