Amfilohije: Crkve bez nacionalnog obilježja

Objavljeno: 01.12.2006, 21:50h

U novom ustavu Crne Gore treba da budu navedene Pravoslavna i Rimokatolička crkva, Islamska vjerska i ostale vjerske zajednice, smatra Mitropolija crnogorsko-primorska. Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije, sa članovima Episkopskog savjeta, razgovarao je skoro dva sata sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem u Predsjedničkoj rezidenciji na Cetinju. Prema riječima Amfilohija, crkve su po svojoj prirodi univerzalne i zbog toga im nije potrebno pridavati nacionalna obilježja. "Toga nema ni u jednom evropskom ustavu, a još manje u ustavu Evropske unije. Crna Gora, koja hoće da se integriše u evropsku zajednicu, mora da ispoštuje i svoju vjekovnu tradiciju, kao i ono što važi u svim zemljama, uključujući i one nastale poslije razjedinjenja bivše Jugoslavije", kazao je Amfilohije. Prema njegovim riječima, Vujanović je "pokazao razumijevanje za stavove crkve o ustavnim rješenjima koja se tiču vjerskih zajednica". "Mi smo uvjereni da će mišljenje Crkve biti ispoštovano, kao što je to bilo i prilikom donošenja prethodnog Ustava. To bi bilo i jedino normalno rješenje", ocijenio je mitropolit crnogotrsko-primorski. Amfilohije je prenio da se razgovaralo i o vraćanju nacionalizovane crkvene imovine, o čemu, prema njegovim riječima, postoji dugogodišnje obećanje iz Skupštine i Vlade o donošenju posebnog zakona. "Čini mi se da ni Zakon o vraćanju privatne imovine nije baš zaživio, ali vjerujemo da je to jedan od zadataka koji stoji pred novom Vladom i Skupštinom. To pitanje je vrlo bitno posebno poslije našeg uključenja u Partnerstvo za mir i druge evropske organizacije, jer je imovina svetinja", kazao je on. Amfilohije je rekao da je "ona, nažalost, prestala biti svetinja u vrijeme totalitarnog komunističkog sistema, a mi živimo okruženi posljedicama tog režima". "Prirodno je da ako Crna Gora hoće da postane istinski demokratska država koja poštuje ljudska prava, i u Ustavu i u zakonima ima odredbe primjerene Božjoj i ljudskoj pravdi i međunarodnim konvencijama", rekao je Amfilohije. Crnogorski predsjednik je primio crkvene velikodostojnike na njihov zahtjev. Mina

U novom ustavu Crne Gore treba da budu navedene Pravoslavna i Rimokatolička crkva, Islamska vjerska i ostale vjerske zajednice, smatra Mitropolija crnogorsko-primorska.

Mitropolit Crnogorsko-primorski Amfilohije, sa članovima Episkopskog savjeta, razgovarao je skoro dva sata sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem u Predsjedničkoj rezidenciji na Cetinju.

Prema riječima Amfilohija, crkve su po svojoj prirodi univerzalne i zbog toga im nije potrebno pridavati nacionalna obilježja.

"Toga nema ni u jednom evropskom ustavu, a još manje u ustavu Evropske unije. Crna Gora, koja hoće da se integriše u evropsku zajednicu, mora da ispoštuje i svoju vjekovnu tradiciju, kao i ono što važi u svim zemljama, uključujući i one nastale poslije razjedinjenja bivše Jugoslavije", kazao je Amfilohije.

Prema njegovim riječima, Vujanović je "pokazao razumijevanje za stavove crkve o ustavnim rješenjima koja se tiču vjerskih zajednica".

"Mi smo uvjereni da će mišljenje Crkve biti ispoštovano, kao što je to bilo i prilikom donošenja prethodnog Ustava. To bi bilo i jedino normalno rješenje", ocijenio je mitropolit crnogotrsko-primorski.

Amfilohije je prenio da se razgovaralo i o vraćanju nacionalizovane crkvene imovine, o čemu, prema njegovim riječima, postoji dugogodišnje obećanje iz Skupštine i Vlade o donošenju posebnog zakona.

"Čini mi se da ni Zakon o vraćanju privatne imovine nije baš zaživio, ali vjerujemo da je to jedan od zadataka koji stoji pred novom Vladom i Skupštinom. To pitanje je vrlo bitno posebno poslije našeg uključenja u Partnerstvo za mir i druge evropske organizacije, jer je imovina svetinja", kazao je on.

Amfilohije je rekao da je "ona, nažalost, prestala biti svetinja u vrijeme totalitarnog komunističkog sistema, a mi živimo okruženi posljedicama tog režima".

"Prirodno je da ako Crna Gora hoće da postane istinski demokratska država koja poštuje ljudska prava, i u Ustavu i u zakonima ima odredbe primjerene Božjoj i ljudskoj pravdi i međunarodnim konvencijama", rekao je Amfilohije.

Crnogorski predsjednik je primio crkvene velikodostojnike na njihov zahtjev.

Mina

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register