Shefer: Nastavićemo da vršimo pritisak

Objavljeno: 29.11.2006, 13:50h

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer izjavio je danas da će Alijansa nastaviti da vrši pritisak na balkanske zemlje koje su danas pozvane u Partnerstvo za mir, kada je riječ o optuženim za ratne zločine koji su još na slobodi. " Nastavićemo da vršimo pritisak ", rekao je Shefer na završnoj konferenciji za novinare na samitu u Rigi. SAD, Velika Britanija i Holandija ranije su insistirale da Srbija i BiH pokažu da ulažu najveće napore u hvatanju haških optuženika Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Diplomate su izjavile da su pismo predsjednika Srbije Borisa Tadića – u kome je apelovao da NATO podrži demokratiju u njegovoj zemlji – i promjena stava Vašingtona u posljednjem trenutku uticali na odluku lidera Alijanse. Portparol britanskog premijera Tonija Blera izjavio je da je London dao svoj pristanak nakon što je Beograd pokazao znakove bolje saradnje, ali nije precizirao na šta se konkretno misli. Neimenovani zvaničnik EU izjavio je da odluka NATO-a neće imati uticaj na stav Brisela o nastavku razgovora sa Srbijom, što je u nadležnosti Evropske komisije, a ne država članica. U deklaraciji sa samita u Rigi nisu određeni preduslovi za ulazak Srbije i BiH u program Partnerstva sa Sjevernoatlantskom alijansom, ali su lideri NATO-a saopštili da će "pažljivo nadgledati" napore ovih zemalja u vezi sa saradnjom sa Tribunalom.

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer izjavio je danas da će Alijansa nastaviti da vrši pritisak na balkanske zemlje koje su danas pozvane u Partnerstvo za mir, kada je riječ o optuženim za ratne zločine koji su još na slobodi.

" Nastavićemo da vršimo pritisak ", rekao je Shefer na završnoj konferenciji za novinare na samitu u Rigi.

SAD, Velika Britanija i Holandija ranije su insistirale da Srbija i BiH pokažu da ulažu najveće napore u hvatanju haških optuženika Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Diplomate su izjavile da su pismo predsjednika Srbije Borisa Tadića – u kome je apelovao da NATO podrži demokratiju u njegovoj zemlji – i promjena stava Vašingtona u posljednjem trenutku uticali na odluku lidera Alijanse.

Portparol britanskog premijera Tonija Blera izjavio je da je London dao svoj pristanak nakon što je Beograd pokazao znakove bolje saradnje, ali nije precizirao na šta se konkretno misli.

Neimenovani zvaničnik EU izjavio je da odluka NATO-a neće imati uticaj na stav Brisela o nastavku razgovora sa Srbijom, što je u nadležnosti Evropske komisije, a ne država članica.

U deklaraciji sa samita u Rigi nisu određeni preduslovi za ulazak Srbije i BiH u program Partnerstva sa Sjevernoatlantskom alijansom, ali su lideri NATO-a saopštili da će "pažljivo nadgledati" napore ovih zemalja u vezi sa saradnjom sa Tribunalom.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register