Odbor predložio Skupštini da odbaci inicijativu PzP i NS

Objavljeno: 27.11.2006, 14:39h

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo preporučio je Ustavotvornoj skupštini da predloži Ustavnom sudu odbijanje Predloga za ocjenjivanje ustavnosti Zakona o postupku za donošenje i proglašenje novog ustava Crne Gore, prenijela je RTCG. Sporni zakon usvojio je parlament 26. oktobra, a predlog za ocjenu ustavnosti podnijeli su Pokret za promjene i Narodna stranka. Crnogorska Skupština raspravljaće o tome na tekućem zasijedanju, koje se nastavlja u srijedu, 29. novembra. Ustavni sud izjasniće se o ovom predlogu poslije dobijanja odgovora Skupštine Crne Gore. U PZP-u i NS-u smatraju da je Zakon predložen od neovlašćenih predlagača, izglasan glasovima članova Vlade u proceduri suprotnoj Poslovniku Skupštine i Ustavu i da predstavlja akt kojim se ne može mijenjati crnogorski Ustav. Predlog mišljenja za Skupštinu podržali su predstavnici vladajuće koalicije u Odboru, dok su opozicioni članovi bili protiv. Odbor je prihvatio zahtjev predlagača da se u predlogu Skupštini dostavi dvostruko mišljenje, odnosno i stav PZP-a i NS-a, kako bi i oni imali pravo da ga obrazlože na zasijedanju.

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo preporučio je Ustavotvornoj skupštini da predloži Ustavnom sudu odbijanje Predloga za ocjenjivanje ustavnosti Zakona o postupku za donošenje i proglašenje novog ustava Crne Gore, prenijela je RTCG.

Sporni zakon usvojio je parlament 26. oktobra, a predlog za ocjenu ustavnosti podnijeli su Pokret za promjene i Narodna stranka. Crnogorska Skupština raspravljaće o tome na tekućem zasijedanju, koje se nastavlja u srijedu, 29. novembra.

Ustavni sud izjasniće se o ovom predlogu poslije dobijanja odgovora Skupštine Crne Gore.

U PZP-u i NS-u smatraju da je Zakon predložen od neovlašćenih predlagača, izglasan glasovima članova Vlade u proceduri suprotnoj Poslovniku Skupštine i Ustavu i da predstavlja akt kojim se ne može mijenjati crnogorski Ustav.

Predlog mišljenja za Skupštinu podržali su predstavnici vladajuće koalicije u Odboru, dok su opozicioni članovi bili protiv.

Odbor je prihvatio zahtjev predlagača da se u predlogu Skupštini dostavi dvostruko mišljenje, odnosno i stav PZP-a i NS-a, kako bi i oni imali pravo da ga obrazlože na zasijedanju.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply