Uzrok nesreće neispravne kočnice

Objavljeno: 15.11.2006, 13:21h

Uzrok željezničke nesreće kod Bioča 23. januara ove godine je neispravnost voza, odnosno kočionih sistema, a ne nemar mašinovodje, izjavili su svjedoci u nastavku sudjenja optuženima za nesreću u kanjonu Morače u kojoj je poginulo 47, a povredjeno više od 263 putnika. Da su kočnice bile ispravne, zaustavljeni voz bi ostao da stoji u mjestu, poslije zaustavljanja po izlasku iz Bratonožića čak i da je optuženi mašinovodja Slobodan Drobnjak pogrešno postavio ručne kočice, rekao je na sudjenju mašinovodja instruktor Budimir Medenica. On je optužio poslovodstvo Željeznice Crne Gore da je vršilo pritisak na mašinovođe da voze neispravne vozove, tvrdeći da su mašinovođe dovedene u bezizlaznu poziciju, tako da su "uzalud odbijali da preuzmu neispravne kompozicije". Medenica je ispričao da su kočioni sistemi na vozovima "stalno bili nesigurni i neispravni" i potvrdio da u podgoričkoj radionici ne postoji uređaj kojim bi se mogla provjeriti ispravnost voza, već da se kontrola ispravnosti obavlja "samo vizuelno, što nije dovoljno za procjenu bezbjednosti saobraćaja i putnika". Mašinovođa Miomir Vukadinović, koji je na mjesto nesreće došao ubrzo poslije survavanja voza u kanjon Morače, kazao je u sudnici da su mašinovođe crnogorske Željeznice svakodnevno vozile vozove s neispravnim kočionim sistemima. Često se dešavalo da pregledači vozova u stanicama po nekoliko puta vraćaju voz na ponovni pregled i popravku, ali je uprava na njih vršila pritisak da puštaju u saobraćaj nesipravne kompozicije kad mašinovođe pristanu da ih preuzmu, ispričao je Vukadinović. On je naveo niz primjera kada se dešavalo da su neispravni vozovi pušteni u saobraćaj i da su kočnice otkazivale u mnogo povoljnijim vremenskim prilikama nego što su bile 23. januara ove godine kada je temperatura u Bioču bila 15 stepeni ispod nule. Sudjenje će biti nastavaljeno u ponedjeljak, 20. novembra. Tanjug

Uzrok željezničke nesreće kod Bioča 23. januara ove godine je neispravnost voza, odnosno kočionih sistema, a ne nemar mašinovodje, izjavili su svjedoci u nastavku sudjenja optuženima za nesreću u kanjonu Morače u kojoj je poginulo 47, a povredjeno više od 263 putnika.

Da su kočnice bile ispravne, zaustavljeni voz bi ostao da stoji u mjestu, poslije zaustavljanja po izlasku iz Bratonožića čak i da je optuženi mašinovodja Slobodan Drobnjak pogrešno postavio ručne kočice, rekao je na sudjenju mašinovodja instruktor Budimir Medenica.

On je optužio poslovodstvo Željeznice Crne Gore da je vršilo pritisak na mašinovođe da voze neispravne vozove, tvrdeći da su mašinovođe dovedene u bezizlaznu poziciju, tako da su "uzalud odbijali da preuzmu neispravne kompozicije".

Medenica je ispričao da su kočioni sistemi na vozovima "stalno bili nesigurni i neispravni" i potvrdio da u podgoričkoj radionici ne postoji uređaj kojim bi se mogla provjeriti ispravnost voza, već da se kontrola ispravnosti obavlja "samo vizuelno, što nije dovoljno za procjenu bezbjednosti saobraćaja i putnika".

Mašinovođa Miomir Vukadinović, koji je na mjesto nesreće došao ubrzo poslije survavanja voza u kanjon Morače, kazao je u sudnici da su mašinovođe crnogorske Željeznice svakodnevno vozile vozove s neispravnim kočionim sistemima.

Često se dešavalo da pregledači vozova u stanicama po nekoliko puta vraćaju voz na ponovni pregled i popravku, ali je uprava na njih vršila pritisak da puštaju u saobraćaj nesipravne kompozicije kad mašinovođe pristanu da ih preuzmu, ispričao je Vukadinović.

On je naveo niz primjera kada se dešavalo da su neispravni vozovi pušteni u saobraćaj i da su kočnice otkazivale u mnogo povoljnijim vremenskim prilikama nego što su bile 23. januara ove godine kada je temperatura u Bioču bila 15 stepeni ispod nule.

Sudjenje će biti nastavaljeno u ponedjeljak, 20. novembra.

Tanjug

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register