Diplomata: Ahtisarijevim planom Kosovo dobija nezavisnost

by | okt 31, 2006 | Novosti | 0 comments

Specijalni izaslanik UN za pregovore o statusu Kosova Marti Ahtisari predložiće plan na osnovu kojeg će Kosovo postepeno sa uslovne nezavisnosti preći na punu nezavinost, rekao je u Prištini agenciji DPA zapadni diplomata čije ime nije objavljeno, prenijela je beogradska agencija Beta.

Njemačka agencija piše da će Ahtisarijev predlog morati da odobri Kontakt-grupa u prvoj polovini novembra. Ako se to dogodi, plan će potom biti poslat srpskim i kosovskim zvaničnicima.

"Očekuje se da će Ahtisari svoj plan predstaviti Beogradu i Prištini u trećoj nedjelji novembra, pošto ga razmotre velike sile", rekao je briselski diplomata.

Paket rješenja statusa uključuje "uslove" koji će kosovske vlasti postepeno ispunjavati. Glavni i ključni kriterijum biće iskorjenjivanje korupcije iz strukture vlasti i uvođenje vladavine prava, rekao je diplomata.

"Od kosovskih institucija očekujemo da se izbore sa korupcijom… i tako pokažu da su spremne da preuzmu odgovornost za punu nezavisnost", rekao je diplomata.

Pored toga, Kosovo će imati vojsku od oko 1.200 profesionalaca koje će obučiti NATO, ministra spoljnih poslova i ministra za evropske integracije koji će sarađivati sa budućom misijom EU, rekao je diplomata.

Zaštita manjina biće garantovana novim ustavom. Manjine će u parlamentu od 120 mjesta imati garantovanih 10 mjesta, a njihovi glasovi će se dvostruko brojati kada se odlučuje o pitanjima koja ih se tiču, kao što su obrazovanje, kultura, zdravstvo i vjerska pitanja.

Ahtisari će odgoditi svoj predlog samo ako u Srbiji do kraja 2006. budu održani parlamentarni izbori. "Odgađanje će biti neprihvatljivo ako se izbori ne održe ove godine", rekao je diplomata.

Zapad je, prenosi DPA, zabrinut da bi ishod pregovora o statusu Kosova mogao da doprinese jačanju Srpske radikalne stranke do te mjere da bi ona mogla da dođe na vlast u Srbiji. U tom kontekstu, Zapad će pristati da otkrije plan rješenja statusa poslije izbora, prenijela je Beta.

0 Comments

Submit a Comment